Начало / Отслабване / Калистеника за начинаещи. Ползи, упражнения 

Калистеника за начинаещи. Ползи, упражнения 

авг. 31, 2023

калистеника

Калистеника е вид тренировка, при която се използва собственото телесно тегло като съпротива. Включва както обикновени упражнения като коремни преси, лицеви опори, клекове, така и по-сложни упражнения, изискващи уреди (лост, успоредка). Хубавото на този вид тренировка е, че има множество вариации на всяко упражнение, като може да ги направите по-предизвикателни, независимо колко тежите.

Тренировките по калистеника помагат за подобряване на баланса, координацията и гъвкавостта, за изграждането на мускули.

Какви са предимствата на тренировките по калистеника?

Предимствата на калистениката са многобройни, като едно от най-очевидните е възможността да правите тези упражнения по всяко време и навсякъде с минимален брой уреди. Не е нужно да инвестирате в скъпо оборудване или членство във фитнес зала, защото се нуждаете единствено от тялото си. Това прави калистениката много евтин и удобен метод за тренировка.

Други ползи от калистениката са:

 • подходяща е за начинаещи

Повечето хора могат да изпълняват тези упражнения, независимо от нивото на тяхната физическа подготовка. Много от упражненията са лесни за овладяване от начинаещи и нямат висок риск от нараняване, като например клекове и лицеви опори.

 • работи с цялото тяло

Калистениката е особено подходяща за тренировка за цялото тяло. Трябва да включите набор от упражнения за горната и долната част на тялото.

 • изгаря калории

Калистениката ангажира основни мускулни групи като тези в гърдите, гърба, ръцете и краката. Освен това използва няколко мускулни групи наведнъж. Цялото това мускулно ангажиране означава повече изгаряне на калории.

 • повишава гъвкавостта и мобилността

Функционалните движения, които извършвате в калистениката могат да подобрят мобилността и гъвкавостта ви, да намалят болките и да намалят риска от случайно нараняване, като изкълчване на глезена.

 • подходяща е след възстановяват от травма

Ако се връщате към тренировките след травма или продължителна почивка, калистениката е чудесен начин да възстановите силата си.

 • помага за подобряване на стойката
 • прави те по-силен

Упражненията по калистеника ви помагат да повишите силата на цялото тяло и да увеличите мускулната си маса, а с подобряването на силата си може да продължите да правите упражненията по-предизвикателни. Например може да увеличите трудността на клякането, като опитате клякане с един крак. Може също така да задържите упражненията, за да се повиши напрежението или да ги направите по-бързи. Може да използвате повдигнати повърхности, за да промените ъгъла на упражненията или да използвате вертикални повърхности (напр. стени и стълбове), за да предизвикате тялото си по нови начини.

Правете упражненията по-бързо, по-бавно, по-дълго време, с главата надолу или увеличете обхвата на движение, за да продължите да провокирате физическата си издръжливост.

Примери за упражнения по калистеника

Намирането на най-добрите упражнения за вас зависи от нивото на физическата ви подготовка и от опита, който имате. Ако сте начинаещ, най-добре е да започнете с основните, но ако сте тренирали известно време и търсите тренировка за по-напреднали, можете да се потопите направо в някои по-предизвикателни упражнения по калистеника.

Упражнения по калистеника за начинаещи

Ако тепърва започвате, ето няколко прости упражнения, които да опитате:

Клекове

Започнете, като застанете с крака, разтворени на ширината на раменете. Свийте коленете си до около 90 градуса, като се опитвате да задържите главата и гърба си изправени. След това се върнете в изправено положение.

Опитайте се да изпълните 2 до 3 серии от по 10 клека. Можете също да опитате напреднали упражнения за клек, като скачащи клекове или да използвате съпротивителна лента, поставена около бедрата за по-голямо предизвикателство.

Напади

Започнете, като застанете изправени с крака в неутрална позиция. Стъпете с десния крак пред тялото, сгъвайки коляното под прав ъгъл. Лявото коляно трябва почти да докосва пода. Върнете се обратно в изправено положение, като съберете двата крака. Повторете за левия крак.

Изпълнете две серии от по 10 прикляквания за всеки крак. Може да опитате напади с ходене, при които вместо да събирате краката си заедно, правете още една крачка напред.

Лицеви опори

Започнете от позиция с легнало тяло на пода с лицето надолу. Поставете ръцете на пода малко по-широко от раменете. Изпънете краката назад, с пръстите на краката на земята. Стегнете основните мускули, за да поддържате тялото в права линия. Изправете ръцете, за да повдигнете тялото. Свийте ръцете и спуснете тялото, докато гърдите почти докоснат земята.

Опитайте се да изпълните 1 до 2 серии от по 10 повторения. За да направите лицевата опора по-лесна, може да започнете с коленете, опрени на земята.

Планк

За да направите основен планк, заемете позиция за лицева опора, но с предмишници опрени на земята. Стегнете основните мускули, за да поддържате тялото в права линия. Задръжте позицията за 30 секунди, без да оставяте бедрата да паднат надолу.

Опитайте се да задържите по-дълго време от 60 до 90 секунди и повторете 1 до 4 пъти. Може също така да опитате модификации като страничен планк и обратен планк.

Други подходящи упражнения за начинаещи са например:

 • набирания
 • кофички
 • скачане на въже
 • повдигане на краката
 • повдигане на пръсти
 • бърпита
 • джъмпинг джак
 • L-sit.

Прочетете за:
Видове калистеника