Начало / Отслабване / Може ли загубата на тегло да повлияе на кръвното налягане?

Може ли загубата на тегло да повлияе на кръвното налягане?

апр. 15, 2015

От много време вече е ясно, че излишното тегло може да причини високо кръвно налягане. Следователно докато затлъстяването увеличава стойностите на кръвното налягане, усилията насочени към намаляване на теглото понижават, както риска от хипертония, така и стойностите на систоличното и диастоличното кръвно налягане.

Кръвното налягане зависи от налягането, което се оказва върху кръвоносните съдове и силата срещу, която сърцето изпомпва кръв. Нормално кръвното трябва да бъде 120/80 mmHg. За артериална хипертония се говори, когато измерените стойности са над 140/90 mmHg в три последователни измервания.

Може ли загубата на тегло да подобри състоянието на пациентите с артериална хипертония?

Хипертонията е състояние, което води до повишен риск от инсулт, сърдечни заболявания, инфаркт, загуба на зрение, еректилна дисфункция и бъбречна недостатъчност. Свалянето на килограми може да намали риска от тези усложнения.

За да снижите стойностите на кръвното налягане в нормални граници специалистите съветват да консумирате плодове и зеленчуци поне три пъти дневно. С тях ще си набавите голяма част от нужните белтъци за деня, както и нужните микроелементи като калий, магнезий, калций. Освен това плодовете и зеленчуците не съдържат холестерол и наситени мастни киселини, повишената консумация на които могат да влошат вашето състояние. На пациентите с хипертония се препоръчва да консумират млечни продукти, които са нискомаслени.

Освен промените в диетата, които се изисква да направите, за да снижите кръвното си налягане е нужно и да се упражнявате редовно. Ежедневното спортуване поне по 30 минути на ден ще намали епизодите на рязко покачване на кръвното. За пациентите с хипертония експертите препоръчват упражнения с умерено натоварване като ходене, каране на колело и джогинг.

Освен понижаването на теглото някои други промени в начина на живот също могат да ви помогнат да понижите кръвното си налягане. Вашият лекуващ лекар най-вероятно ще ви посъветва да спрете цигарите, да намалите до минимум консумацията на алкохол и сол. Освен това е нужно да се опитате да овладявате стреса на работното място и у дома с прилагането на някои техники, като дълбоко дишане, йога или медитация.

Не трябва да забравяте обаче, че докато се опитвате да понижавате кръвното си налягане трябва да приемате и предписаните ви медикаменти за кръвно налягане. Освен това трябва по-често да посещавате вашия лекуващ лекар през този период, който да проследява в какви граници се понижава вашето кръвно и ако е нужно да направи промяна в лечебния ви план.