Начало / Отслабване / Операция за намаляване на теглото – какво представлява?

Операция за намаляване на теглото – какво представлява?

фев. 6, 2014

Тежкото затлъстяване е хронично състояние, което е изключително трудно за лечение. При някои хора се налага извършването на хирургични процедури, чиято цел е да намали приема на храна или да промени процеса на храносмилане. Преди предприемането на хирургичната интервенция пациентите трябва задължително да бъдат консултирани със специалист, който да прецени дали при тях е наложително извършването на процедурата. Освен това пациентите трябва да бъдат запознати с положителните и отрицателните страни на операциите за намаляване на телесното тегло.

Кои са потенциалните кандидати за хирургично намаляване на теглото?

Ако вие имате нужда да свалите няколко килограма тези процедури не са за вас. Според експертите пациентите с индекс на телесната маса над 40 и тези със здравословни проблеми, които се дължат на наднорменото тегло, като например диабет или високо кръвно налягане се нуждаят от операция за намаляване на теглото.

Какви видове хирургични процедури има за намаляване на теглото?

Има два основни вида операции:

Рестриктивни операциипри тези процедури се намалява обема на стомаха и по този начин се забавя процеса на храносмилане. Част от стомаха се премахва и по този начин пациентите се нуждаят от прием на по-малки количества храна.

Малабсорбтивни / рестриктивни операции – това са по-инвазивни хирургични интервенции. При тях освен, че се намалява обема на стомаха се изключва участък от тънките черва и по този начин поетата храна и свързаните с това калории не се усвояват напълно.

Какви са положителните страни на операциите за намаляване на телесното тегло?

Веднага след извършването на процедурата пациентите значително намаляват телесното си тегло за кратък период от време, като този ефект продължава около 18 до 24 месеца след процедурата. След това може да има възвръщане на част от загубените килограми.

Освен това свързаните със затлъстяването здравословни проблеми обикновено се подобряват след процедурата. Учените са доказали, че този положителен ефект на хирургичните интервенции за намаляване на теглото не зависи от това колко килограми ще успеят да свалят пациентите след процедурата.

Какви са рисковете и страничните ефекти?

Повръщанетова е често срещано оплакване на пациентите след интервенцията и се дължи на дразненето на намаления по обем стомах от недобре смлени хранителни частици.

Дъмпинг синдром – този синдром се среща по-често след малабсорбтивните операции и се дължи на много бързо придвижване на хранителните частици през тънките черва. Симптомите, които съпътстват дъмпинг синдрома са гадене, слабост, изпотяване, световъртеж и в някои случаи диария след хранене.

Дефицит на хранителни вещества – при някои пациенти след операции за намаляване на телесното тегло се наблюдава развитието на анемия или остеопороза поради дефицит на хранителни вещества. Този неблагоприятен ефект може да бъде избегнат ако пациентите се хранят правилно или в някои случаи ако е нужно трябва да приемат допълнително хранителни добавки.

Жлъчни камъни – при 1/3 от пациентите, след операцията се наблюдава развитие на камъни в жлъчката. След значителна бърза загуба на тегло рискът от образуването на камъни нараства.

Какви са препоръките след операция за намаляване на телесното тегло?

Операциите за намаляване на телесното тегло обикновено водят до много добри резултати, но пациентите не трябва да ги приемат като някакво магично средство. След операцията пациентите трябва да се придържат към стриктен режим на хранене и трябва да променят начина си на живот. Те трябва редовно да спортуват и да се хранят здравословно. В резултат на значителното намаляване на теглото може да се наблюдават някои неприятни козметични дефекти като увисване на кожата в областта на ръцете или корема, които се нуждаят от допълнителни хирургични намеси обикновено.