Начало / Отслабване / Помага ли пиенето на кафе за отслабването

Помага ли пиенето на кафе за отслабването

май 9, 2013

Когато хората искат да отслабнат те търсят информация за всеки един продукт, който консумират и дали той би спомогнал за тяхното отслабване. Така например много голяма част от нас пият кафе всекидневно и се интересуват дали тази напитка е полезна за процеса на отслабване. Доказано е, че черното кафе без мляко, сметана и подсладители може да спомогне за намаляване на теглото.

Кофеинът, който се съдържа в кафето спомага за отслабването. Хората често консумират кофеинови напитки, за да се ободрят и да енергизират тялото си. Освен това кафето намалява апетита и този ефект също може да се използва от хората, които искат да намалят телесната си маса. Ето и как точно спомага кафето за отслабването:

Кафето подпомага горенето на мазнини
Кофеинът, който се съдържа в кафето активира мускулите в нашето тяло да започнат да горят мазнини за осигуряване на енергия, вместо въглехидратите, които са основния енергиен източник. Но този ефект на кофеина е краткотраен и е строго индивидуален. Учените са установили още, че кофеинът спомага за по-добрата издръжливост при продължителни натоварвания, защото увеличава способността на тялото да си набавя енергия от мастните резерви.

Кафето има диуретичен ефект
Кофеинът спомага за по-честото уриниране. Така може да се отървете от излишната вода във вашето тяло. Не трябва обаче да прекалявате с кафето, за да не се дехидратирате. Важно е да пиете достатъчно вода, с която да възстановите загубите.

Кафето намалява апетита
Кафето увеличава нивата на някои от невротрансмитерите в нашия организъм – серотонин, допамин и ацетилхолин. При ниски нива на серотонина например хората изпитват нужда да консумират повече въглехидрати. Така с увеличените нива на невротрансмитерите в резултат на консумацията на кафе може да се предпазите от похапването на ненужни въглехидрати и да намалите теглото си. Освен това кафето ускорява леко метаболизма, когато се пие преди тренировка и по такъв начин спомага за по-бързото горене на калории.

Кафето не съдържа калории
Черното кафе без подсладители, мляко или сметана не съдържа в себе си калории. Според диетолозите пиенето на напитка, която не съдържа калории преди ядене ще ви помогне да хапвате по-малко след това, защото ще засити отчасти глада ви.

Като цяло консумацията на кафе може да ви помогне в процеса на отслабване, но това трябва да е само част от една балансирана диета и усилен тренировъчен режим. В противен случай няма как да очаквате да получите добри резултати. Освен това трябва да внимавате с количеството кафе, което приемате, защото прекаленото кафе може да доведе до здравословни проблеми – безсъние, раздразнителност, нервнос, главоболие и други. Затова ключът е в умерените дози от всичко.