Начало Отслабване Помага ли пиенето на кафе за отслабването

Помага ли пиенето на кафе за отслабването

Когато хората искат да отслабнат те търсят информация за всеки един продукт, който консумират и дали той би спомогнал за тяхното отслабване. Така например много голяма част от нас пият кафе всекидневно и се интересуват дали тази напитка е полезна за процеса на отслабване. Доказано е, че черното кафе без мляко, сметана и подсладители може да спомогне за намаляване на теглото.

Кофеинът, който се съдържа в кафето спомага за отслабването. Хората често консумират кофеинови напитки, за да се ободрят и да енергизират тялото си. Освен това кафето намалява апетита и този ефект също може да се използва от хората, които искат да намалят телесната си маса. Ето и как точно спомага кафето за отслабването:

Кафето подпомага горенето на мазнини
Кофеинът, който се съдържа в кафето активира мускулите в нашето тяло да започнат да горят мазнини за осигуряване на енергия, вместо въглехидратите, които са основния енергиен източник. Но този ефект на кофеина е краткотраен и е строго индивидуален. Учените са установили още, че кофеинът спомага за по-добрата издръжливост при продължителни натоварвания, защото увеличава способността на тялото да си набавя енергия от мастните резерви.

Кафето има диуретичен ефект
Кофеинът спомага за по-честото уриниране. Така може да се отървете от излишната вода във вашето тяло. Не трябва обаче да прекалявате с кафето, за да не се дехидратирате. Важно е да пиете достатъчно вода, с която да възстановите загубите.

Кафето намалява апетита
Кафето увеличава нивата на някои от невротрансмитерите в нашия организъм – серотонин, допамин и ацетилхолин. При ниски нива на серотонина например хората изпитват нужда да консумират повече въглехидрати. Така с увеличените нива на невротрансмитерите в резултат на консумацията на кафе може да се предпазите от похапването на ненужни въглехидрати и да намалите теглото си. Освен това кафето ускорява леко метаболизма, когато се пие преди тренировка и по такъв начин спомага за по-бързото горене на калории.

Кафето не съдържа калории
Черното кафе без подсладители, мляко или сметана не съдържа в себе си калории. Според диетолозите пиенето на напитка, която не съдържа калории преди ядене ще ви помогне да хапвате по-малко след това, защото ще засити отчасти глада ви.

Като цяло консумацията на кафе може да ви помогне в процеса на отслабване, но това трябва да е само част от една балансирана диета и усилен тренировъчен режим. В противен случай няма как да очаквате да получите добри резултати. Освен това трябва да внимавате с количеството кафе, което приемате, защото прекаленото кафе може да доведе до здравословни проблеми – безсъние, раздразнителност, нервнос, главоболие и други. Затова ключът е в умерените дози от всичко.