Начало / Отслабване / Причини за наддаване на тегло след 30-годишна възраст?

Причини за наддаване на тегло след 30-годишна възраст?

сеп. 19, 2013

наддаването

Наддаването на тегло след навършване на тридесет години е често срещано явление, както при мъжете, така и при жените. Вашият живот най-вероятно е доста по-различен в сравнение с времето когато сте били на 20. Обикновено след навлизането в третото деситилетие от своя живот хората са значително по-заети с работа, отглеждането на деца и много други отговорности. Ето и някои от причините за наддаване на тегло след тридесет годишна възраст:

Лош хранителен режим

С напредването на годините бързината, с която организмът обработва приетата храна се забавя. Така ако преди сте изяждали по няколко понички на ден и това не се е отразявало на фигурата ви сега вече това няма да е така. Дори и да сте много заети с работа и други ангажименти се опитвайте да поддържате правилен хранителен режим и избягвайте заведенията за бързо хранене.

Лош режим на сън и стрес

Трийсетте години от живота на човек са едни от най-натоварените в неговия живот. Това разбира се става причина и за недоспиване и проблеми със съня. Освен недоспиването стресът на работното място и у дома също допринася за наддаването на тегло. Учените вече са доказали тази връзка. При стресови ситуации в организма на човек се отделя хормона кортизол. Една от функциите на кортизола е да намалява мускулната тъкан и да увеличава мазнините, което е и причината той да спомага за увеличаването на телесната маса. Опитайте се да намерите някакво занимание, с което да релаксирате и да забравяте за малко напрежението в работа и у дома.

Липса на физическа активност

Обикновено хората след 30 са заети с много задължения на работа и у дома и не им остава време за спорт и редовни тренировки. Тъй като след тридесет годишна възраст метаболизма започва да се забавя е важно хората да се опитват да намерят свободно време за тренировки, за да поддържат форма. Вместо да се качвате с асансьора до работното си място може да се качите по стълбите, или пък вместо да отидете с кола до работа повървете малко пеша. За хората над 30 са особено препоръчителни упражненията, които натоварват сърдечно-съдовата система, защото този вид упражнения засилват метаболизма и спомагат за по-бързото изгаряне на калории.

Друг важен факт е, че след навършване на тридесет годишна възраст човек започва да губи по 250 грама мускулна маса годишно и в същото време увеличава мастната си тъкан с около 500 грама годишно. Това означава, че за 10 години вие ще увеличите теглото си с около 5 килограма. Този процес може да бъде забавен с редовни упражнения с вдигане на тежести. По този начин вие ще тренирате мускулните групи в тялото си и няма да позволите на мазнините да се натрупат.