Начало / Отслабване / Признаци, че сте обсебени от теглото си

Признаци, че сте обсебени от теглото си

апр. 1, 2016

тегло

В последно време отвсякъде се представят образи на идеални тела без никакви несъвършенства, към които все повече хора се стремят. За съжаление те не се замислят дали тези техни усилия няма да доведат до увреждане на здравето им. Много често желанието за отслабване започва да завладява живота на хората, стремящи се към перфектното тяло. Експертите по отслабване съветват да се съсредоточаваме основно върху желанието си да се чувстваме добре и щастливи в собственото си тяло. Не е нужно да изглеждате като моделите от списанията, за да сте красиви.

Ето и някои признаци, че може би прекалено сте се вманиачили в идеята за отслабване и перфектно тяло:

  • Претегляте се няколко пъти дневно

Експертите алармират, че ако имате навика няколко пъти дневно да проверявате теглото си може би идеята за отслабване прекалено е завладяла живота ви. Трябва да знаете, че теглото нормално варира през различните часове на деня, особено около часовете за хранене, тъй че теглене повече от веднъж на ден не е препоръчително.

Всъщност измерването на тегло веднъж седмично е напълно достатъчно да следите дали усилията ви дават резултат. Ако все пак искате да се теглите веднъж дневно го правете след закуска след като преди това сте посетили тоалетната.

  • Броите калории

Обикновено броенето на калории е характерно за пациентите с хранително разстройство, като булимия или анорексия. Следенето на калории е може би добър начин да се предпазите от похапване на вредни храни, но от друга страна то може да ви попречи да се съсредоточите върху по-важните характеристики на храните, като съдържание на витамини и важни хранителни вещества.

  • Свързвате теглото с качеството си на живот

Много хора погрешно смятат, че след като постигнат дадено идеално тегло всичко в техния живот ще се нареди. Изключително подвеждащо е да мислите, че понижаването на теглото ще реши всичките ви проблеми. Истината е, че никой няма да почука на вратата ви и да ви предложи мечтаната работа само защото сте свалили 10 килограма например.

  • Пропускате хранения

Ако си мислите, че като пропускате хранене ще намалите значително приема на калори и бързо ще отслабнете се лъжете. Пропускането на хранене ще доведе до спадане на нивата на кръвната захар, на която разчитат всички органи за доставка на енергия. Вашето тяло отчита липсата на калории и преминава в режим на пазене на енергия и когато решите да похапнете метаболизма ви е забавен.

  • Тренировките превземат живота ви

Докато редовните физически упражнения са полезни за нашето здраве, когато те станат основен фокус в живота ви, тогава може би имате проблем. Според експертите, когато хората започнат да пропускат важни за тях ангажименти, за да посетят фитнеса те най-вероятно са обсебени от физическите тренировки.

  • Сравнявате се с останалите

Много хора възприемат живота като състезание по красота и сравняват своето тяло и външен вид с това на останалите хора, които срещат в ежедневието си. Вие може да сте здрави и красиви без да изглеждате като модел от списание. Старайте се към здравословно тегло, което да ви помогне да се наслаждавате на живота, без да го превзема.