Начало / Отслабване / Рязко отслабване при диабет

Рязко отслабване при диабет

апр. 27, 2023

отслабване при диабет

Настъпването на рязко отслабване може да сигнализира за поява на диабет. Наблюдава се често при хора преди диагностицирането на диабет тип 1, но може да засегне и хора с диабет тип 2.

Необяснима рязка загуба на тегло е налице, когато загубата е над 5% от телесното тегло за период от 6 до 12 месеца, без промяна в диетата, упражненията или начина на живот.

Докато умишлената загуба на тегло при хора с диабет обикновено е нещо добро, то неволното рязко отслабване не е.

Защо диабетът причинява загуба на тегло?

Има няколко механизма, които свързват диабета и загубата на тегло:

Задстомашната жлеза произвежда хормона инсулин, който спомага за усвояването на глюкозата от кръвта в мускулните, мастните и чернодробните клетки. Инсулинът превръща захарта в енергия, необходима за работата на мозъка, мускулите и останалите органи на тялото.

При хората с диабет тип 1 производството на инсулин е понижено, защото имунната система атакува клетките на панкреаса. Диабет тип 1 се развива в детска и млада възраст.

При хората с диабет тип 2 използването на инсулин е неефективно и се развива резистентност към него. Този тип диабет обикновено се появява по-късно в живота и се смята, че се развива поради фактори, свързани с начина на живот (наднормено тегло, обездвижване), както и генетични фактори.

Поради липсата на инсулин или неефективното му използване кръвната захар не навлиза в клетките на тялото, а остава в кръвта и се повишава. Когато това се случи, тялото започва да изгаря мазнини и мускули за енергия, което води до намаляване на телесното тегло.

  • дехидратация

Характерен симптом на диабета е честото уриниране, което води до загуба на много течности. В резултат може да настъпи дехидратация, която е възможна причина за загуба на тегло.

  • загуба на мускулна маса

Дефицитът на инсулин води до високи нива на кръвната захар. Намалява мускулния синтез в тялото, като в същото време се увеличава разграждането на мускулите. Това води до загуба на значително количество телесно тегло.

Лечение на загубата на тегло при диабет

За лечение на загубата на тегло при диабет най-важен е контрола на кръвната захар. Обикновено, след нормализиране на кръвната захар, загубата на тегло ще се стабилизира.

Диетата, упражненията и други промени в начина на живот са достатъчни при някои хора с диабет. При други обаче е необходим прием на инсулин или други лекарства, за да се постигне добър контрол на кръвната захар.

Лекарства за диабет и загуба на тегло

Въпреки че инсулинът води до наддаване на тегло, много други лекарства за диабет помагат за отслабване. Такива са например Метформин, GLP-1 рецепторни агонисти (Дулаглутид, Лираглутид, Семаглутид), SGLT2 инхибитори (Канаглифлозин, Дапаглифлозин, Емпаглифлозин).

При започване на лечение на диабета, трябва да се консултирате с вашия лекар относно ефекта на лекарството върху теглото. Това ще ви помогне да контролирате загубата на тегло, така че да поддържате здравословно телесно тегло.

Отслабването е важна част от лечението на диабет тип 2. Загубата на излишните килограми води до повишаване на инсулиновата чувствителност и до по-добър контрол на кръвната захар, понижава холестерола и намалява риска от развитие на усложнения, свързани с диаета.