Редовната консумация на умерено количество шоколад може да допренесе за понижаване на телесното тегло, показва ново проучване, публикувано в Archives of Internal Medicine .
Учени от Университета на Калифорния в Сан Диего са анализирали данни за диетата , калорийния прием и индекса на телесната маса (BMI) на близо 1000 човека. Участниците в проучването са били на възраст от 20 до 85 години, консумирали са шоколад средно два пъти седмично и са имали наднормено тегло (BMI – 28).
Резултатите показват, че хората, които са консумирали шоколад пет пъти седмично имат по-нисък индекс на телесната маса в сравнение с тези, които рядко ядат шоколад.
Учените отбелязват, че значение има колко често хората ядат шоколад, а не приетото количество.
Предишни проучвания показват, че шоколада допринася за понижаване на холестерола и кръвното налягане, вероятно благодарение на съдържащите се в него антиоксиданти.
Специалистите съветват да не се консумират големи количества шоколад, тъй като той съдържа много наситени мазнини и захар.