Начало / Отслабване / Учени създадоха съставка, която да контролира теглото

Учени създадоха съставка, която да контролира теглото

дек. 12, 2014

Британски учени създадоха нова съставка, която може да потиска апетита и да предпазва от напълняване.

Тази съставка съдържа пропионат – вещество, което нормално се получава при разграждането на фибрите в червата и създава чувство на ситост.

Най-трудната задача за учените от Импириъл колидж в Лондон и от университета на Глазгоу е била да намерят начин да доставят веществото до дебелото черво, където то да предизвика освобождаването на хормони, контролиращи апетита.

Добавянето му към храната се оказало неефективно, тъй като то се резорбира твърде рано в тънките черва.

Учените са успели да го свържат с естествен въглехидрат, който се открива в растенията и се нарича инулин. Така свързан пропионата преминава безопасно през храносмилателната система и благодарение на бактерии в дебелото черво се освобождава от инулина.

Новата съставка осигурява много по-голямо количество пропионат от това, което хората могат да си доставят с диетата.

В първоначален тест на 20 доброволци е било дадено само инулин или новата съставка – инулин с пропионат, наречена IPE. На всички участници било позволено да се хранят с каквото пожелаят.

Резултатите са показали, че доброволците, приемали IPE са консумирали около 14 % по-малко храна.

В следващата част от проучването са участвали 49 доброволци с наднормено тегло. В продължение на 6 месеца 24 от доброволците е трябвало да приемат всеки ден само инулин , а 25 – новата съставка – IPE.

Резултатите са показали, че шестима от участниците, приемали само инулин са напълнели с повече от 3 % от тяхното първоначално тегло, докато от втората група е напълнял само един участник.

Това проучване показва, че пропионата може да играе важна роля при контролирането на телесното тегло.

Известно е, че възрастните хора напълняват с 0.3 до 0.8 kg годишно и е нужна нова стратегия за превенцията на затлъстяването.