Начало / Отслабване / Защо отслабването е важно за нашето здраве?

Защо отслабването е важно за нашето здраве?

ян. 16, 2015

Поддържането на здравословно телесно тегло е изключително важно за нашето физическо и емоционално състояние. Затлъстяването се свързва с повишен риск от развитие на множество заболявания като например:

  • Диабет тип 2

Има силна връзка между наднорменото тегло и диабета. Особено застрашени са хората, чиято форма на тялото е крушовидна – мастната тъкан се натрупва основно в областта на корема. Този вид затлъстяване крие риск от развитие на инсулинова резистентност и като резултат диабет тип 2. Наличието на повече излишни мазнини влияе на функциите на инсулина и метаболизма на глюкоза в организма.

  • Сърдечни заболявания и повишено кръвно налягане

Колкото повече тежите, толкова по-трудно работи вашето сърце. Излишните мазнини водят до повишаване на кръвното налягане и нивата на холестерол в кръвта. Това повишава риска от инсулт и инфаркт. Добрите новини са, че понижаването на теглото дори само с няколко килограма намаляват значително риска (с 5 до 10%) от сърдечни заболявания.

  • Артрит

Артритът е заболяване, което води до увреждане на ставите, основно в долните крайници, които са подложени на най-голямо напрежение. Допълнителните килограми още повече утежняват работата на ставите. Хората, страдащи от затлъстяване започват да избягват физическите натоварвания, поради болката в ставите и това допълнително затруднява тяхното отслабване.

  • Обструктивна сънна апнея

Повишеното телесно тегло може значително да повиши риска от развитие на сънна апнея – състояние, при което докато пациентът спи спира да диша за няколко секунди до една минута. Сънната апнея повишава риска от сърдечна недостатъчност и внезапна сърдечна смърт.

  • Рак

Някои видове рак се срещат по-често при пациентите със затлъстяване. При жените с наднормено тегло се наблюдават по-често рак на гърдата, матката, яйчниците и дебелото черво. При мъжете със затлъстяване се срещат рак на ректума, простатата и дебелото черво.

  • Сексуални проблеми

При мъжете със затлъстяване, особено в коремната област се наблюдават понижени нива на тестостерона, което може да доведе до еректилна дисфункция и затруднения в секуалния живот. Намаляването на теглото може значително да подобри интимните отношения с вашия партньор.