Начало / Отслабване / Затлъстяването може да скъси живота ви с 8 години

Затлъстяването може да скъси живота ви с 8 години

дек. 8, 2014

Хората, страдащи от затлъстяване могат да загубят до 8 години от живота си, показва ново проучване.

Учени от Университета МакГил в Канада са изчислили риска от развитие на диабет и сърдечно-съдови заболявания при хора с различно телесно тегло.

Те са анализирали въздействието, което оказва наднорменото тегло и затлъстяването върху продължителността на живота на хора на възраст между 20 и 79 години.

Резултатите са показали, че хората с наднормено тегло могат да загубят до 3 години от живота си, в зависимост от тяхната възраст и пол.

При хората със затлъстяване продължителността на живота е била намалена с 1 до 6 години, докато при тези с много тежка степен на затлъстяване до 8 години.

Излишните килограми се отразяват негативно не само върху продължителността на живота, но и върху годините без тежки хронични заболявания, като диабет и сърдечно-съдови болести.

Според авторите на проучването последиците от затлъстяването са били най-тежки за младите хора.

Понижаването на телесното тегло и редовното спортуване се оказва трудна задача за много от нас. Дори незначителната загуба на килограми обаче може да има огромно значение за превенцията на инфаркт и инсулт.

Известно е, че затлъстяването повишава риска от исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, захарен диабет, остеопороза, рак.

За затлъстяване се говори, когато индекса на телесната маса (BMI) е над 30. При стойности между 25 и 30 се говори за наднормено тегло. Индекс на телесната маса между 20 и 25 се приема за норма.

Това проучване, публикувано в сп. The Lancet Diabetes & Endocrinology показва че здравословното хранене и редовната физическа активност могат да допренесат много за това да живеем по-дълго и щастливо.

Последни публикации