Начало / Превенция / Алергия от дрехи – как да се предпазим?

Алергия от дрехи – как да се предпазим?

фев. 28, 2017

алергия

Алергиите при носене на дрехи, познати още като текстилен контактен дерматит са често срещани. В повечето случаи алергията се дължи не на дрехата, която носите, а на материала, от който е направена или субстанциите, с които е обработена.

Какви са причините за текстилния контактен дерматит?

Текстилните тъкани, от които се изработват дрехите могат да бъдат естествени, синтетични или комбинация от тези две разновидности. Към естествените тесктилни тъкани спадат памук, коприна и лен. По-често използваните синтетични материи са полиестер, найлон, гума, спандекс, изкуствена коприна.

Алергичните кожни реакции към дрехи най-често се дължат на формалдехидни смоли, бои и други химически субстанции, които се използват за обработката на платовете.

Какви са симптомите при това състояние?

Текстилният контактен дерматит се характеризира с някои кожни реакции, като зачервяване, люспене и сърбеж по кожата. Симптомите могат да се проявят часове след носенето на съответната дреха. Най-често засегнатите области от тялото са сгъвките на ръцете и краката, подмишниците, слабинната област и задните части. Обикновено състоянието се влошава ако дрехите са прекалено стегнати и има триене по кожата при тяхното носене.

Кой страда от текстилен контактен дерматит?

В процентно съотношение жените са по-засегнати от мъжете от това състояние. Причината може би се крие във факта, че жените по-често носят по-силно прилепнали дрехи в ярки цветове. Хората с атопичен дерматит и по-чувствителна кожа са по-рискови за развитие и на текстилен контактен дерматит. Други хора, които по-често се засягат са тези с наднормено телесно тегло и тези, които работят на по-горещи и влажни места, като пекарни, кухни на ресторанти, обществени перални.

Как може да предотвратите появата на текстилен контактен дерматит?

Като всяка една алергия и тази може да бъде контролирана по правилния начин. Първото, което трябва да направите е да посетите алерголог, който да оцени тежестта на вашата алергия и да установи точната причина за нея със съответните тестове. Той може да ви предпише някои медикаменти, които да ви помогнат бързо да овладеете симптомите, като зачервяване и сърбеж на кожата ако алергията се прояви отново. Има някои начини, чрез които да предотвратите появата на симптоми. Някои от тях са:

  • Носете дрехи от памук, за който се знае, че в най-малък процент предизвиква алергии
  • Винаги първо изпирайте новите дрехи, които си купувате
  • Използвайте само сапун и вода, когато перете на ръка дрехите си. При прането избягвайте да използвате омекотители, които съдържат химични и парфюмни субстанции, които могат да раздразнят кожата ви.
  • Опитайте се да установите кое предизвиква симптоми при вас и се постарайте да го избягвате.
  • Перете редовно старите си дрехи, защото прахът, който се натрупва по тях също може да раздразни кожата ви.
  • Спрете да носите дрехите, които предизвикват алергия при вас.