Меню

Лечението на ХИВ се провежда чрез комбинация от лекарства. Оказва се, че за превенцията на инфекцията може също да е необходима комбинация от антитела.

Учени са създали „три специфично антитяло“, което атакува 99 % от щамовете на HIV-вируса и може да предотврати инфекцията при маймуни.

Антитялото е създадено да атакува три критични части на вируса и по този начин затруднява съпротивата на HIV-вируса.

HIV-вируса има невероятна способност да мутира и да се променя. И така, имунната система на човека трябва да се бори срещу голям брой щамове на вируса.

Известно е, че малък брой пациенти, инфектирани с HIV могат да образуват мощни антитела, наречени широко неутрализиращи антитела, които са способни да убият множество щамове на HIV-вируса.

Учените правят опити да използват тези антитела както за лечение, така и за превенция на HIV инфекцията.

Комбинацията от три такива антитела в едно мощно „три специфично антитяло“ има ефективност при 99 % от щамове на HIV-вируса, показва проучване публикувано в сп. Science.

Проучването е проведено от Националния здравен институт на САЩ в сътрудничество с фармацевтичната компания Санофи.

Според авторите на проучването това антитяло е много по-мощно от всяко естествено антитяло и то при много ниска концентрация на антитялото.

Експериментите с 24 маймуни показват, че никоя от маймуните, получили „три специфичното антитяло“ не са развили инфекцията, когато по-късно са били инжектирани с HIV-вируса.

Клиничните изпитания за тестване на антитялото при хората ще започнат следващата година.

Чрез комбинацията от антитела, които се свързват с различни участъци на вируса, най-добре може да се преодолее защитата на вируса и да се постигне ефективно лечение и превенция на ХИВ инфекцията.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!