Начало / Превенция / Комбинация от антитела за превенция на ХИВ

Комбинация от антитела за превенция на ХИВ

сеп. 25, 2017

ХИВ

Лечението на ХИВ се провежда чрез комбинация от лекарства. Оказва се, че за превенцията на инфекцията може също да е необходима комбинация от антитела.

Учени са създали „три специфично антитяло“, което атакува 99 % от щамовете на HIV-вируса и може да предотврати инфекцията при маймуни.

Антитялото е създадено да атакува три критични части на вируса и по този начин затруднява съпротивата на HIV-вируса.

HIV-вируса има невероятна способност да мутира и да се променя. И така, имунната система на човека трябва да се бори срещу голям брой щамове на вируса.

Известно е, че малък брой пациенти, инфектирани с HIV могат да образуват мощни антитела, наречени широко неутрализиращи антитела. Те са способни да убият множество щамове на HIV-вируса.

Учените правят опити да използват тези антитела както за лечение, така и за превенция на HIV инфекцията.

Комбинацията от три такива антитела в едно мощно „три специфично антитяло“ има ефективност при 99 % от щамове на HIV-вируса, показва проучване публикувано в сп. Science.

Проучването е проведено от Националния здравен институт на САЩ в сътрудничество с фармацевтичната компания Санофи.

Според авторите на проучването това антитяло е много по-мощно от всяко естествено антитяло и то при много ниска концентрация на антитялото.

Експериментите с 24 маймуни показват, че никоя от маймуните, получили „три специфичното антитяло“ не са развили инфекцията, когато по-късно са били инжектирани с HIV-вируса.

Клиничните изпитания за тестване на антитялото при хората ще започнат следващата година.

Чрез комбинацията от антитела, които се свързват с различни участъци на вируса, най-добре може да се преодолее защитата на вируса и да се постигне ефективно лечение и превенция на ХИВ инфекцията.

Прочетете за:
Симптоми на ХИВ-инфекция и СПИН