Начало / Превенция / Билки и подправки, които помагат за предпазване от рак

Билки и подправки, които помагат за предпазване от рак

авг. 23, 2016

билки

Голяма част от готвачите ще се съгласят, че добавянето на малко от някои подправки или билки може да превърне едно ястие в нещо изключително вкусно. Това, което обаче готвачите не знаят е, че някои от тях съдържат важни съставки, които могат да помогнат при предпазване от ракови заболявания. Някои от тези подправки и билки са:

Куркума

В куркумата се съдържа куркумин, който представлява един от най-силните противовъзпалителни агенти. Раковите клетки образуват мрежа от кръвоносни съдове, които да ги изхранват и куркумина пречи именно на образуването на тези съдове. В резултат на това раковите клетки загиват. Като смесите куркумата с черен пипер и зехтин може допълнително да активирате нейните полезни свойства. Куркумата има много приятен мирис и може да бъде добавяна в редица ястия.

Чесън

Чесънът спада към семейството на луковичните зеленчуци. Според учените консумацията на чесън може да намали риска от рак, особено на стомаха. В този зеленчук се съдържат органични серни съединения. За тях се знае, че имат противоканцерогенни свойства и засилват имунитета. Сами може да прецените как да консумирате чесънът тъй като той може да бъде добавян в редица ястия.

Джинджифил

Джинджифилът е друг важен елемент от арсенала на билките и подправките, които могат да помогнат в борбата с рака. В пресният джинджифил се съдържа джинджерол, за който се смята,че има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Това е и причината учените да поддържат становището, че използването на тази подправка може да помогне за предпазване от рак.

Черен пипер

Черният пипер съдържа активната субстанция пиперин, естествено химическо съединение със силни антиоксидантни свойства. В едно проучване, проведено наскоро учените са установили, че комбинацията от черен пипер и куркума може да подтисне растежа на раковите клетки при рак на гърдата например.

Розмарин

Розмаринът е средиземноморска подправка, която има иглоподобни листа и е много добър източник на антиоксиданти. Може да си приготвите настойка от листа на розмарин, от която да пиете няколко пъти дневно. Освен, че ще ви помогне за предпазване от ракови заболявания, розмаринът помага и при проблеми с храносмилането, газове и загуба на апетит.

Мента

От векове ментата се използва при проблеми с храносмилането, мускулни крампи и диария. Нейната консумация може да помогне и при синдром на раздразненото дебело черво и хранително отравяне. Ментата успокоявам мускулите на стомаха и подобрява отделянето и образуването на жлъчни сокове, като по този начин помага за доброто храносмилане.

Ако страдате от рак и медикаментите, които приемате дразнят стомаха ви пробвайте да изпиете една чаша чай от мента. Освен това ментата помага и при възпалено гърло. Ако в резултат на химиотерапията са ви се появили язви в устата отново може да се възползвате от полезните свойства на ментата.