Начало / Превенция / Как да се предпазим от гъбична инфекция по ноктите?

Как да се предпазим от гъбична инфекция по ноктите?

окт. 20, 2016

гъбични инфекции

Наскоро сте забелязали, че един от ноктите ви е пожълтял? Повечето хора не обръщат внимание на тази промяна, но много често изменението в цвета на ноктите се дължи на гъбична инфекция. Този вид инфекции могат да бъдат много упорити и трудни за лечение и трябва да им бъде обърнато внимание навреме, за да не доведат до неприятни усложнения.

Добрата новина е, че гъбичните инфекции могат да бъдат лесно предотвратени. Като следвате изброените по-долу съвети може да се предпазите от гъбички по ноктите.

Наблюдавайте ноктите си за притеснителни признаци

В повечето случаи гъбичната инфекция стартира с жълтеникаво оцветяване по върха на ноктите. След това гъбичките се придвижват под повърхността на ноктите, където средата е влажна и тъмна и е изключително подходяща за тяхното размножаване. След това по ноктите могат да се появяват кафеникави ивици и те да задебелеят. Ако забележите подобни промени по ноктите си трябва да се консултирате с лекар.

Поддържайте краката и ръцете си сухи

Гъбичките се размножават във влажна среда и затова експертите съветват задължително добре да подсушавате кожата между пръстите на краката и ръцете след душ. Ако носите ръкавици ги подсушавайте добре преди отново да ги сложите, защото в тях също могат да се размножат гъбички ако се задържи влага. Ако краката ви се потят по-обилно може да използвате пудра, която да ги подсушава.

Сменяйте обувките си

Ако носите един и същи чифт обувки всеки ден и те не са достатъчно добре изсъхнали в тях могат да се развият гъбички. Експертите съветват да сменяте обувките си и да използвате отделен чифт за тренировки, когато потенето на краката допълнително се засилва. Оставяйте обувките на проветриво място, когато не ги носите.

Пазете ноктите си от травми

Ако нараните ноктите си това може да осигури допълнителна входна врата за гъбичките. Експертите предупреждават да не ги гризете, защото така ще нарушите целостта им и може да подпомогнете развитието на  гъбичната инфекция.

Избирайте обувки по мярка

Когато си купувате обувки трябва да обръщате специално внимание дали са ви по мярка. Върха на обувката не трябва да докосва пръстите ви, за да са ви удобни и да не ви стягат. Много често хората не обръщат достатъчно внимание при покупка и след това се оплакват от мазоли и болки в краката.

Подсилете имунната си система

Когато имунитетът ви не е достатъчно силен сте по-податливи на различни видове инфекции, включително и гъбични. Хранете се здравословно, с повече плодове и зеленчуци и спортувайте, за да сте здрави.

Прочетете за:
Онихомикоза