Начало / Превенция / Как да предотвратим гърч при епилепсия?

Как да предотвратим гърч при епилепсия?

май 5, 2020

Как да предотвратим гърч при епилепсия?

Известни са редица фактори, които могат да провокират изявата на епилептичен пристъп. За хората, страдащи от епилепсия, познаването и избягването на тези провокиращи фактори е важно, за да се намали риска от припадъци.

Епилептичен гърч може да се предизвика, например от: злоупотреба с алкохол, прием на наркотици, ярка светлина, умора и недоспиване, стрес, хормонални промени, някои миризми, пропускане приема на антиепилептичното лекарство.

Как да предотвратим гърч при епилепсия?

Настъпването на епилептичен гърч може да доведе до автомобилна катастрофа, до физическо нараняване на пациента или до социално неудобна ситуация. Когато е възможно, най-добре е пристъпите да бъдат предотвратени.

Има два основни подхода в превенцията на епилептичните гърчове.

Първият подход е медикаментозен.

Антиконвулсантите са най-ефективният начин за човек с епилепсия да избегне припадъци. Има много антиепилептични лекарства, които ефективно контролират пристъпите. Ако имате епилепсия, вашият лекар ще реши кой медикамент или комбинация от медикаменти е най-подходящ за контрол на пристъпите при вас. Лечението с антиконвулсанти се прекратява след 2 до 5 години, свободен от пристъп период.

Друг важен момент от превенцията на епилептичните пристъпи е редовното приемане на лекарствата.

Ако получите нежелани реакции от приема на антиконвулсанти, трябва да съобщите на лекаря си. Не трябва да спирате приема на лекарството, тъй като внезапното му спиране може да провокира гърч. Вашият лекар може да ви посъветва бавно да намалите дозата на антиконвулсанта и да го замените с друг, за да не провокирате пристъп от спиране на лекарството.

Вторият подход за предотвратяване на епилептичен пристъп е избягване на провокиращите фактори. Това означава да спите достатъчно, да намалите стреса, да не злоупотребявате с алкохол, да не приемате наркотици. Трябва да бъдете особено предпазливи към мигащите ярки светлини или към всеки друг фактор, който сте забелязали, че отключва пристъп при вас.

При някои пациенти епилептичният гърч се предшества от аура – поява на двигателни, сетивни, вегетативни или психични симптоми. Най-често се наблюдава: усещане на необичаен вкус или мирис, чуване на звуци, сърцебиене, гадене, усещане за „дежавю“ (вече видяно).

Разпознаването на аурата е важно, защото може да ви даде време да заемете безопасна позиция и да се предпазите от падане и нараняване. Някои болни дори успяват чрез дълбоко вдишване или чрез извършване на рязко движение да предотвратят развитието на гърч.

Повечето хора с епилепсия постигат добър контрол върху пристъпите, като редовно приемат предписаните им антиепилептични лекарства и променят начина си на живот – избягват провокиращите фактори, спазват кетогенна диета.

Прочетете за:
Епилепсия
Епилептичен гърч – от какво може да се провокира?