Начало / Превенция / Как да предпазим детето си от ушна инфекция?

Как да предпазим детето си от ушна инфекция?

мар. 15, 2019

ушна инфекция

Ако сте родител на малко дете, най-вероятно знаете колко чести могат да бъдат ушните инфекции в тази крехка възраст. Те се наблюдават и при възрастни, но определено са доста по-характерни за децата. Ако сте по-наясно каква може да бъде причината за подобен тип инфекция и как може да й противодействате със сигурност може да си спестите доста главоболия и посещения при личния лекар.

Какви са причините за ушна инфекция?

Най-често при подобен вид инфекция се възпалява средното ухо. То представлява пространство пълно с въздух, разположено зад тъпанчето. Средното ухо придържа много малки костички, които улавят звуковите вълни, благодарение на което ние имаме способността да чуваме.

Една най-обикновена настинка, грип или дори алергия могат да причинят ушна инфекция при децата. Причината за това е, че и за трите състояния е характерно изпълването на носната кухина и гърлото със секрети, известно още и като конгестия. Когато се натрупат секрети, те трудно се оттичат и това увеличава риска да се инфектират и ушите.

Освен средното ухо може да се възпали и външният ушен канал. Този вид ушна инфекция е позната още като ухо на плувец. Тя най-често се дължи на бактериален или гъбичен причинител и както може да се досетите е характерна за плувците, както и за диабетиците, при които имунитетът е компроментиран.

Какво може да направите, за да намалите риска от ушна инфекция?

Избягвайте пасивното тютюнопушене

При хората, особено децата, които са изложени на тютюнев дим имунитетът може да бъде компроментиран и да се увеличи риска от инфекция, включително да се засегнат и ушите. Ако сте пушач, недейте да пушите пред детето си, пазете го и на обществени места от тютюнев дим.

Мийте редовно ръцете

Добрата хигиена е на едно от първите места, когато говорим за превенция на инфекция. Малките деца нямат изградени хигиенни навици и имат навика да пипат най-различни мръсни предмети без да се замисялт за това. На родителите се пада отговорността да следят за хигиената и да им напомнят да си мият редовно ръцете.

Почиствайте ушите

Логично, за да се намали рискът от инфекция в ушите не трябва да се натрупват нечистотии, които да увеличат риска да се размножат бактерии и да възникне инфекция. Ушите на децата са много лесно раними, затова родителите трябва много да внимават при почистването им и ако е нужно да потърсят помощ и от лекар.

Ваксинирайте детето

Имунизацията не предпазва директно детето от ушна инфекция, но чрез превенцията на заболяването с ваксина се намалява и риска от съпровождащите го усложнения, едно от които често е именно ушна инфекция.

Ограничете употребата на залъгалка

Експертите съветват залъгалката под форма на биберон да бъде използвана максимум до 6-месечна възраст. Според някои експертите след тази възраст употребата на залъгалка увеличава риска от ушна инфекция. Това е така, защото при това непрекъснато движение на устата с биберон се създава отрицателно налягане, при което бактерии от устната кухина могат да попаднат в евстахиевата тръба и да предизвикат ушна инфекция.

Прочетете за:
Остър гноен отит 
Остър гноен отит при кърмачета
Отитис екстерна