Начало / Превенция / Как да се предпазите от тонзилолити (камъни по сливиците)?

Как да се предпазите от тонзилолити (камъни по сливиците)?

дек. 27, 2019

да се предпазите от тонзилолити

Сливиците са малки лимфни образувания, които помагат на тялото ви да се бори с вируси и бактерии. Има няколко вида сливици, в зависимост от тяхното разположение в тялото: небцови, фарингеални и подезични. Хората могат да видят небцовите сливици лесно, защото те са разположени в задната част на устата.

Тонзилолитите (камъни или тапи по сливиците) представляват натрупване на хранителни остатъци, бактерии и мукус в малки вдлъбнатини на сливиците. Много често това може да се случи при неправилна и неподходяща орална хигиена. С времето тези материи се покриват с калций и камъните по сливиците придобиват твърда структура и изглеждат бели на външен вид. Обикновено размерите на тези образувания не са много големи, около размера на зърно ориз, но в някои случаи могат да придобият големината на зърно грозде. Камъните по сливиците са по-често срещани при хора, страдащи от чести тонзилити или които имат по-големи по размер сливици.

Как да се предпазите от тонзилолити?

Единственият и най-сигурен начин да се предпазите от образуване на камъни по сливиците е да ги отстраните хирургично. Тази процедура е известна като тонзилектомия. Тя най-често се прилага при хора, страдащи от хронично възпаление на сливиците.

Тонзилектомията основно се извършва в детството, но може да бъде осъществена и при възрастни хора. Пациентите се възстановяват бързо след процедурата с минимални оплаквания от болки при преглъщане и леко възпалено гърло за няколко дни. Ако все пак искате при вас да не се налага подобна процедура и да се предпазите от тонзилолити ето и какво друго като превантивна мярка може да предприемете:

Поддържайте добра орална хигиена

Това е най-добрият начин да се предпазите от образуване на подобни формации по сливиците. Мийте зъбите и езика си два пъти дневно и по възможност след всяко хранене. Друго което експертите препоръчват е използването на конец за отстраняване на заседнали между зъбите хранителни остатъци.

Вода за уста

Освен миенето на зъбите използването на вода за уста може допълнително да попречи на натрупването на хранителни остатъци и бактерии по повърхността на сливиците. Най-добре е да използвате вода за уста, която не съдържа алкохол.

Етерични масла

Някои етерични масла имат противовъзпалителни и антибактериални свойства. Такива са например маслото от смирна и лимонова трева. Може да капнете 1-2 капки от посочените по-горе масла върху четка за зъби след което да разтриете леко повърхността на небцовите сливици, до които можете да достигнете.

Плодове и зеленчуци

Киселините, които се съдържат в ябълките могат да попречат на заселването на бактерии по повърхността на сливиците. Похапването на моркови пък води до повишаване на продукцията на слюнка, която също има антибактериални свойства и освен това би помогнала за отмиване на ненужните хранителни вещества и да попречи на тяхното натрупване. Лукът също има силни антибактериални свойства и се препоръчва неговата консумация за предпазване от тонзилолити.

Прочетете за:
Тапи по сливиците