Диетата може да има роля за предизвикване, предотвратяване или облекчаване на мигренозното главоболие. Всеки човек обаче е индивидуален и ако някои храни са полезни за него, то за друг може да се окажат неподходящи. Ето защо всеки трябва добре да познава храните, които са полезни за него.
Храни, които предпазват от мигренозен пристъп или го облекчават
Кофеинът може да помогне при лечението на мигрена. Много е тънка границата обаче между количеството кофеин, което може да облекчи мигренозното главоболие и количеството кофеин, което може да предизвика симптоми на главоболие. Консумацията на повече от 100 мг кофеин дневно може да провокира главоболие.
Джинджифилът може да се използва за лечение на главоболие и мигрена, благодарение на своето мощно противовъзпалително и обезболяващо действие. Освен това той може да бъде полезен при мигрена и като облекчава гаденето и повръщането, които са чести придружаващи симптоми при мигренозно главоболие.
Някои витамини и минерали могат да помогнат за намаляване на честотата и продължителността на мигренозните пристъпи. Такива са например: витамин В2 (рибофлавин), магнезий, коензим Q10, калций, витамин Д.
В списъкът на „безопасни за мигрена храни“ са включени например:
- пълнозърнести храни
- крехки меса
- тлъста риба (скумрия, херинга, пъстърва), която е добър източник на омега-3-мастни киселини
- плодове и зеленчуци – бобови храни, листни зеленчуци
- ядки и семена, например тиквени семки, слънчогледови семки.
Храни, провокиращи мигрена
Храните, които провокират мигрена са различни при различните хора. Възможно е също при някои хора да няма храни, които да предизвикват мигрена.
Най-честите храни, за които се знае, че провокират мигрена са:
- отлежало сирене – провокиращият му ефект вероятно се дължи на биогенния амин тирамин, получаващ се при разграждането на аминокиселината тирозин по време на процеса на стареенето на сиренето.
- алкохол, особено бира, червено вино
- шоколад
- преработени меса
- пушена риба
- храни, съдържащи консерванти, като нитрати, нитрити, мононатриев глутамат и изкуствени подсладители
- млечни продукти – кисело мляко, кефир
- цитрусови плодове
- някои зеленчуци – лук, домати
- бадеми, фъстъци
- печива с мая.
При някои хора продължителното гладуване или недостатъчно хранене може да причини главоболие. Това може да се дължи на връзката между пониженото ниво на кръвната захар и влошаващото се мигренозно главоболие.
След консумация на дадена провокираща храна, едни хора могат да имат незабавна реакция, а при други главоболие може да се появи след 24 часа.
Дехидратацията е чест провокиращ фактор за мигрена, поради което е важна добрата хидратация на организма.
Прочетете за:
Мигрена