Начало / Превенция / Исхемична болест на сърцето – как да намалим риска?

Исхемична болест на сърцето – как да намалим риска?

ное. 14, 2017

Исхемична болест на сърцето

Вашето сърце и кръвоносните съдове, които доставят кръв към всички органи са от жизнено важно значение. Понякога в коронарните артерии, които са едни от най-големите и важни артерии в нашето тяло могат да се натрупат плаки и да нарушат кръвоснабдяването. Това състояние е известно като исхемична болест на сърцето.

Исхемичната болест на сърцето в началото се проявява със симптоми, които могат да наподобяват на киселини или проблеми с храносмилането. Най-честото оплакване на пациентите е чувство на стягане в областта на гърдите, което се дължи на нарушеният кръвоток от сърцето. Други чести симптоми са затруднения в дишането, изтръпване на едната ръка, по-често лявата и ускоряване на пулса.

Ако изпитвате някой от изброените симптоми първото което трябва да направите разбира се е да се консултирате с лекар, който да прецени вашето състояние и ако е нужно да предпише медикаменти. Има обаче някои методи, които може да опитате у дома, за да намалите риска от повторни подобни оплаквания и да се предпазите от евентуални усложнения, дължащи се на исхемичната болест на сърцето.

Как да намалите риска от исхемична болест на сърцето?

Движете се

Редовните физически натоварвания са едно от най-добрите средства за поддържане на сърцето във форма. Старайте се обаче да правите упражнения, които да не претоварват прекалено сърцето. С тяхна помощ ще подобрите притока на кръв към всички части на тялото и все по-рядко ще изпитвате неприятните симптоми, свързани със заболяването.

Ограничете стреса

Когато страдате от исхемична болест на сърцето стресът е вашият враг номер едно. Ако тялото ви е подложено често на стрес това може да доведе до настъпване на хормонален дисбаланс, допълнително да влоши вашето състояние и да причини обостряне на симптомите и тяхното по-често появяване. Експертите съветват, хората страдащи от сърдечни заболявания да ограничат стреса в ежедневието си и да отдават на тялото си нужната почивка.

Хранете се здравословно

За да работи добре сърцето ви, вие трябва да му доставяте качествена и здравословна храна. При исхемична болест на сърцето се препоръчва да се консумират повече фибри и храни с високо съдържание на антиоксиданти. Някои специалисти препоръчват и консумация на една чаша вино няколко пъти седмично, защото виното предизвиква отпускане на кръвоносните съдове и подобряване на кръвообращението.

Пример за храна с високо съдържание на антиоксиданти е чесънът. Неговата редовна консумация може да помогне за облекчаване на симптомите и дори за разграждане в известна степен на натрупаните по коронарните артерии плаки.

Витамини и минерали

За добрата работа на сърцето е нужно да си набавяте и някои изключително важни витамини и минерали с храната. Така например в спанака се съдържат витамини от група Б, за които се знае, че са много важни за сърцето. Може да се опитате да включите спанака във вашата диета чрез използването му в различни салати или ястия. Друг продукт с високо съдържание на витамин Б12 е сьомгата, за това и експертите често я включват в съставянето на диети на хора, страдащи от сърдечни заболявания. Освен това тази риба съдържа и омега-3 мастни киселини,  които също са полезни за здравето на сърцето.

Един от най-важните минерали за дейността на сърцето е калцият. Той се съдържа в особено високо количество в броколи и голяма част от млечните продукти.