Меню

Няма начин да се предотврати псориазисът. Но може да предприемете редица стъпки за подобряване на симптомите и намаляване на пристъпите на псориазис. За тази цел е много важно да познавате факторите, които провокират симптомите на псориазис и да ги избягвате.

Ето какво може да направите, за да контролирате и да предотвратите обострянето на псориазиса:

  • Грижете се за кожата си

Симптомите на псориазис се влошават, когато кожата е суха, затова трябва да я поддържате влажна чрез хидратиращи кремове и лосиони.

Използвайте слънцезащитен крем, ако ще бъдете на слънце за дълго време. Слънчевите лъчи имат положителен ефект върху псориазиса, но продължителното излагане може да предизвика влошаване на симптомите.

Ако имате псориазис по скалпа, прилагайте локално крем или шампоан с катран.

  • Избягвайте ожулвания и порязвания по кожата

Хората с псориазис трябва да пазят кожата си от нараняване. Увреждането на кожата може да причини състояние, наречено феномен на Кьобнер – на мястото на травмата се появява нова лезия. Ето защо трябва да внимавате при бръснене, да избягвате акупунктура, татуировки, носене на тесни дрехи, да се предпазвате от ухапване от насекоми, от слънчево изгаряне. Ако имате сърбеж, опитайте се да не разчесвате кожата си, тъй като това може да доведе до допълнителни псориатични лезии.

  • Избягвайте сухо, студено време

Климатът може да има голям ефект при псориазис. За много хора студеното време влошава симптомите. Това е така, защото когато времето стане по-студено, влажността във въздуха намалява, при което кожата става суха. През сухите, зимни месеци лечението с емолиенти помага много.

  • Избягвайте някои лекарства

Медикаменти, за които е известно, че влошават симптомите на псориазис са: литий, бета-блокери, някои нестероидни противовъзпалителни средства, антималарийни препарати и др.

Ако след прием на ново лекарство почувствате влошаване на симптомите, консултирайте се с вашия лекар.

  • Избягвайте инфекциите

Известно е, че инфекциите (напр. респираторни, ушни) могат да провокират изявата на псориазис. Стрептококовата инфекция на гърлото, например се свързва с появата на гутатен (капковиден) псориазис при деца.

  • Избягвайте стреса

Не винаги е възможно да се избягва стреса. Всяка внезапна промяна в живота, като загуба на любим човек, промяна в работата, е свързана с обостряне на псориазиса. За намаляване на тревожността може да опитате някои техники за релаксация като медитация или йога.

  • Спортувайте, хранете се здравословно и поддържайте нормално телесно тегло

Затлъстяването или наднорменото тегло изглежда влошават симптомите на псориазис. Затова е важно да контролирате теглото си чрез редовно спортуване и здравословна диета.

Опитайте се да ограничите максимално тютюнопушенето и консумацията на алкохол, за да предотвратите влошаване на псориазиса.

Прочетете за:
Псориазис
Видове псориазис

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!