Начало / Превенция / Как да се предпазим от екзема?

Как да се предпазим от екзема?

дек. 8, 2017

предпазим от екзема

Екземата, позната още като дерматит спада към група кожни състояния, които се характеризират с оток на кожата, обрив, раздразнение и сърбеж. При екземата кожата изглежда зачервена и суха и много хора допълнително влошават състоянието си, като чешат раздразнените кожни участъци.

Как да се предпазим от екзема?

Има някои съвети, които може да следвате, за да намалите риска от развитие на това неприятно състояние или от неговото обостряне и ново кожно раздразнение:

Избягвайте дразнители

Избягвайте да използвате продукти за лична грижа, за които знаете, че сте алергични към тях и кожата ви не понася. Освен това много препарати, които се използват за почистване на дома съдържат алергени и дразнещи вещества, затова и експертите препоръчват при тяхното използване да се носят предпазни ръкавици.

Не прекалявайте с продължителността на банята

Може и да обичате да се къпете дълго и да се наслаждавате на топлата вода, но е препоръчително да не прекалявате с времето, което прекарвате под душа. Това не означава да не се къпете, но прекарвайте максимум 10-15 минути в банята. Топлата вода изсушава кожата и след баня дерматолозите съветват да се използва крем за овлажняване на кожата, който да помогне за задържане на влагата в кожата. Ако кожата ви е склонна към изсушаване избирайте по-мазни и гъсти кремове, които са най-подходящи за такъв тип кожа.

Използвайте меки сапуни

Някои сапуни, дори и да са създадени за измиване на тялото могат да изсушат много кожата на тялото. Избирайте такива сапуни, за които е упоменато, че не изсушават допълнително кожата. Не се препоръчват силно ароматизирани и изкуствено оцветени сапуни, защото допълнителните съставки, добавени в тях за постигане на този ефект изсушават кожата.

Носете свободни памучни дрехи

Синтетичните материи, особено тези които са груби на допир могат да раздразнят кожата и да предизвикат обостряне на вашата екзема. Избирайте памучни и свободни дрехи, които да не стягат прекалено тялото ви и да предизвикват неприятно триене на кожата. Освен това изрязвайте етикетите на дрехите и бельото, за да избегнете всякакво кожно раздразнение.

Избягвайте дразнещи храни

Проучвания сочат, че някои храни могат да предизвикат екзема или да обострят кожното раздразнение при някои пациенти. Прави впечатление, че това основно са храни, към които най-често се регистрират алергии при деца и възрастни, като например: млечни продукти, ядки, соя, продукти с глутен.

Поддържайте дома си чист

Прахът, който се натрупва в домовете ни е една от основните причини за обостряне или предизвикване на екзема. Може да се предпазите от това, като премахнете килимите и пердетата от дома си, или ги почиствате достатъчно редовно. Поне веднъж седмично почиствайте основно и редовно проветрявайте.

Прочетете за:
Контактен дерматит