Начало / Превенция / Как да се предпазим от отит на плувеца?

Как да се предпазим от отит на плувеца?

юли 15, 2019

предпазим от отит на плувеца

Отит на плувеца представлява възпаление на кожата на външния слухов канал. Среща се много често при плувци, откъдето идва и името му, но може да се случи на всеки. Причинява се главно от стафилококи и стрептококи. Нарушаването на целостта на кожата на ушния канал улеснява проникването на бактериите, а влагата при задръжка на вода благоприятства размножаването им.

Фактори, които повишават риска от отит на плувеца са: екзема, себореен дерматит, псориазис, диабет, нараняване на кожата при почистване на ушите, при поставяне на предмети в ухото, при използване на слушалки, слухови апарати или от химикали (боя за коса, лак за коса, шампоани и др.)

Характерни симптоми при отит на плувеца са: болка в ухото, сърбеж, зачервяване, оток, отслабване на слуха и др.

Превенция на отит на плувеца

Отитът на плувеца е болезнена инфекция, която обаче може да бъде предотвратена.

Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат за превенция на външен отит:

Носете тапи за уши, докато плувате

Носенето на тапи за уши, които пречат на водата да навлезе в ушния канал по време на плуване или къпане, може да предотврати развитието на отит на плувеца. Първо обаче се уверете, че тапите са с подходящ за вас размер и, че са предназначени за предпазване от вода.

Не плувайте в замърсени водоеми

Преди да влезете в даден водоем, проверете за знаци дали плуването е безопасно. Високите нива на бактерии във водата повишават риска от поява на отит.

Поддържайте ушите си сухи

Когато след плуване в ушния канал се задържи вода, тя става идеална среда за растеж на бактериите. Ето защо е много важно след всяко плуване или къпане добре да подсушавате ушните си канали.

Наклонете главата си настрани и я разклатете, за да може водата да изтече навън. Изтеглянето на ушната мида под различен ъгъл също може да помогне.

Използвайте чиста кърпа, за да изтриете внимателно външността на ухото си. Ако е необходимо, можете да използвате сешоар, за да изсушите напълно ушния канал. Включете го на най-ниската степен и го дръжте на разстояние от ухото.

Въпреки името си, отитът на плувеца не винаги се причинява при плуване. Понякога можете да възникне след надраскване на ушния канал, при което кожата се наранява и лесно могат да проникнат бактерии. Ето защо е важно да предпазвате ушите си.

Не поставяйте предмети в ушите си

Не поставяйте памучни тампони, фиби, моливи или други предмети в ушния си канал. Това може да увреди кожата или парченце от памук да остане в ушния канал и да повиши риска от инфекция.

Не премахвайте ушната кал

Ушната кал има важна роля за защитата на ушите ви. Така че, когато се опитвате да я отстраните, вие увеличавате шансовете за инфекция. Ако смятате, че имате твърде много ушна кал, консултирайте се с лекар за безопасен начин за лечение на проблема.

Прочетете за:
Дифузен външен отит
Анатомия на външния слухов проход