Начало / Превенция / Как да се предпазим от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)?

Как да се предпазим от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)?

апр. 18, 2017

хобб

Хроничната обструктивна белодробна болест или известна още като ХОББ е състояние, при което едновременно се наблюдават две белодробни заболявания – хроничен бронхит и емфизем. И двете състояния нарушават дейността на белите дробове и се затруднява дишането.

Според Американската пулмологична асоциация ХОББ е третата по честота причина за смърт в САЩ. Учените смятат, че 85 до 90% от случаите могат да бъдат предотвратени, ако пациентите не пушат. Най-добрият и ефективен начин да се предпазите от това заболяване е да не употребявате цигари.

Ако все пак сте пушач, когато и да решите да спрете цигарите това ще помогне на белите ви дробове да функционират по-добре. Освен цигари не са препоръчителни и лулите, пурите или марихуаната, защото те също увреждат белите ви дробове.

Други начини, които могат да ви помогнат да се предпазите от ХОББ са:

Избягвайте пасивното пушене

Освен пушенето излагането на цигарен дим и пасивното тютюнопушене също е опасно и може да стане причина за развитие на ХОББ. Ако някой от вашите близки е пушач го помолете да не пуши в дома ви и избягвайте да посещавате места, на които се пуши.

Прекарвайте повече време на чист въздух

Замърсяването на въздуха също може да допринесе за увеличаването на риска от ХОББ. В днешно време въздухът в градовете става все по-мръсен и трудно можем да се предпазим от този рисков фактор. Но пък може да се постараем в свободното си време да прекарваме повече време сред природата и да позволим на белите си дробове да се възстановят.

Тренирайте

За да помогнете на белите дробове да функционират по-ефективно може да се постараете да сте колкото се може повече физически активни. Така и цялото ви тяло ще бъде по-тонизирано и ще се чувствате много по-добре.

Хранете се здравословно

Има проучвания, които са доказали, че храните, богати на антиоксиданти са полезни за вашите бели дробове. Едно проучване, проведено през 2010 година е установило, че при пациентите, които консумират по-често кръсотцветни зеленчуци, като броколи, карфиол, зеле и други рискът от рак на белите дробове е два пъти по-малък.

Подобрете въздуха в дома си

Не само замърсеният въздух извън домовете ни може да увеличи риска от ХОББ. Камините, печките на дърва, мухъла и плесена могат да понижат качеството на въздуха в дома ви, както и честото използване на ароматизирани свещи и клечки. Експертите съветват поне два пъти дневно да проветрявате помещенията, за да позволите на въздуха да циркулира и да не застоява.

Знайте кои са предупредителните сигнали за ХОББ

Ако се оплаквате от кашлица повече от месец или ако изпитвате затруднения в дишането дори и при най-малкото усилие е добре да се консултирате с пулмолог. Хриповете, кашлянето на кръв и болките в гръдния кош са също симптоми, които трябва да ви накарат веднага да потърсите медицинска помощ.