Хроничната обструктивна белодробна болест или известна още като ХОББ е състояние, при което едновременно се наблюдават две белодробни заболявания – хроничен бронхит и емфизем. И двете състояния нарушават дейността на белите дробове и се затруднява дишането.

Според Американската пулмологична асоциация ХОББ е третата по честота причина за смърт в САЩ. Учените смятат, че 85 до 90% от случаите могат да бъдат предотвратени, ако пациентите не пушат. Най-добрият и ефективен начин да се предпазите от това заболяване е да не употребявате цигари.

Ако все пак сте пушач, когато и да решите да спрете цигарите това ще помогне на белите ви дробове да функционират по-добре. Освен цигари не са препоръчителни и лулите, пурите или марихуаната, защото те също увреждат белите ви дробове.

Други начини, които могат да ви помогнат да се предпазите от ХОББ са:

Избягвайте пасивното пушене

Освен пушенето излагането на цигарен дим и пасивното тютюнопушене също е опасно и може да стане причина за развитие на ХОББ. Ако някой от вашите близки е пушач го помолете да не пуши в дома ви и избягвайте да посещавате места, на които се пуши.

Прекарвайте повече време на чист въздух

Замърсяването на въздуха също може да допринесе за увеличаването на риска от ХОББ. В днешно време въздухът в градовете става все по-мръсен и трудно можем да се предпазим от този рисков фактор. Но пък може да се постараем в свободното си време да прекарваме повече време сред природата и да позволим на белите си дробове да се възстановят.

Тренирайте

За да помогнете на белите дробове да функционират по-ефективно може да се постараете да сте колкото се може повече физически активни. Така и цялото ви тяло ще бъде по-тонизирано и ще се чувствате много по-добре.

Хранете се здравословно

Има проучвания, които са доказали, че храните, богати на антиоксиданти са полезни за вашите бели дробове. Едно проучване, проведено през 2010 година е установило, че при пациентите, които консумират по-често кръсотцветни зеленчуци, като броколи, карфиол, зеле и други рискът от рак на белите дробове е два пъти по-малък.

Подобрете въздуха в дома си

Не само замърсеният въздух извън домовете ни може да увеличи риска от ХОББ. Камините, печките на дърва, мухъла и плесена могат да понижат качеството на въздуха в дома ви, както и честото използване на ароматизирани свещи и клечки. Експертите съветват поне два пъти дневно да проветрявате помещенията, за да позволите на въздуха да циркулира и да не застоява.

Знайте кои са предупредителните сигнали за ХОББ

Ако се оплаквате от кашлица повече от месец или ако изпитвате затруднения в дишането дори и при най-малкото усилие е добре да се консултирате с пулмолог. Хриповете, кашлянето на кръв и болките в гръдния кош са също симптоми, които трябва да ви накарат веднага да потърсите медицинска помощ.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!