Начало / Превенция / Как да се предпазим от цистит?

Как да се предпазим от цистит?

дек. 6, 2016

цистит

Циститът е неприятно състояние, което е по-често срещано сред женския пол. Много често той е съпътстван от симптоми, като парене при уриниране, съпроводено с болка и чувство на недоизпразване на пикочния мехур, което кара пациентите често да посещават тоалетната.

При цистит има възпаление на пикочния мехур, което може да се дължи на инфекция с бактерии, вируси, гъбички или паразити, а също и на някои неинфекциозни причини – химични вещества, лекарства, радиационно облъчване.

Фактори, които предразполагат развитието на цистит са: бъбречнокаменна болест, хидронефроза, мегауретер, урологични процедури, уретрит, вулвовагинит, диабет, бременност, лоша лична хигиена.

В зависимост от протичането се различават остър и хроничен цистит.

Има някои методи, с помощта на които да намалите риска от цистит:

Поддържайте добра лична хигиена

Увеличаването на влажността в интимната област създава добри условия за размножаване на бактерии, които могат да се изкачат по пикочните пътища до пикочния мехур. Измивайте интимните си части с хладка вода и сапун веднъж дневно, избягвайте да използвате интимни душ гелове, защото те могат да повлияят на вагиналната флора, която ни пази от различни инфекции.

Избягвайте да носите стегнато бельо

Експертите препоръчват да не се носи стегнато бельо от изкуствени материи, защото така се увеличава риска от прекомерно овлажняване и изпотяване в областта на интимните части. По този начин може да увеличите риска от цистит. Избирайте памучно бельо, което няма да ви спарва и ще попива излишната влага.

Внимавайте с употребата на тампони

Тампоните могат да бъдат заразени с бактерии и с тяхна помощ те много лесно да достигнат до пикочните ви и полови пътища. Затова и повечето специалисти съветват жените да използват дамски превръзки, вместо тампони при менструация.

Не задържайте уринирането

Много хора придобиват лошия навик да задържат уринирането си съзнателно поради различни причини, но това може да доведе до неприятни последици. Задръжката на урина създава благоприятни условия за размножаване на бактерии и последващо развитие на инфекция. Позволявайте на тялото си да се освободи от ненужните субстанции, когато то има нужда от това.

Пийте достатъчно течности

Вашето тяло се нуждае от течности, за да функциониран нормално. За да изчистите тялото си от вредните токсини, които могат да послужат като фактор, предразполагащ инфекции, включително и цистит трябва да пиете между 2,5-3,5 литра вода или други течности, като плодов сок, чай и др.

Изключително полезен за превенция при цистит е сокът от червена боровинка. Експертите съветват жените, които са склонни към цистит да пият 2-3 чаши сок от червена боровинка дневно.

Прочетете за:
Остър цистит
Хроничен цистит