Начало / Превенция / Как да се предпазите от поява на брадавици?

Как да се предпазите от поява на брадавици?

май 31, 2018

предпазите от поява на брадавици

Въпреки че брадавиците са безобидни и не увреждат сериозно нашето здраве тяхната поява често е съпроводена с дискомфорт и могат да повлияят негативно върху качеството на живот. Определено по-доброто решение е да предотвратите тяхната поява, отколкото да ги лекувате впоследствие. Но нека първо изясним какво всъщност причинява брадавиците и какво представляват те преди да дадем възможни превантивни техники.

Какво представляват брадавиците?

Брадавиците за израстъци, които се появяват най-често по повърхността на кожата в различни части на тялото, които се дължат на Човешкият папиломен вирус. Този вирус може да навлезе в тялото през малки наранявания на кожата и да предизвика появата на брадавица. Има най-различни по вид брадавици, но най-често описваните характеристики на тези израстъци са:

  • твърда и неравна повърхност на допир
  • гъбовидна структура
  • на цвят са сивеещи най-често
  • по повърхността им могат да се забележат малки черни, червени или кафеви петна.

Брадавиците се поддават трудно на лечение и имат тенденция да се появяват отново. Затова е важно да се придържате към препоръчаното ви лечение и да полагате сериозни грижи за кожата си, когато подобен проблем се появи.

Как да се предпазите от поява на брадавици?

За да се предпазите от брадавици може да се придържате към следните превантивни техники:

Избгявайте контакт с брадавици или ако имате такива не ги разчесвайте и се старайте максимално рядко да докосвате кожата в тази област

Възможно е да се заразите с човешкия папиломен вирус и в резултат на това да ви се появят брадавици, ако имате контакт с човек, който в момента се бори с подобен проблем и ако докоснете някоя от брадавиците му. Друга възможност е ако имате брадавици някъде по тялото и разчешете засегнатия участък. В резултат на това се отделят вирусни частици, които е възможно да попаднат в други кожни участъци и да се появят нови брадавици.

Мийте често ръцете си

В ежедневните си дейности ние често можем да се срещаме с човешкия папиломен вирус, който може да се задържи жизнеспособен за известно време върху различни повърхности, като дръжки на врати, публични тоалетни, фитнес оборудване и др. Затова е и изключително важно да миете ръцете си с вода и сапун често след извършването на различни дейности и да поддържате добро ниво на хигиена като цяло.

Избягвайте да си гризете ноктите

При гризенето на ноктите се създават малки ранички по кожата, през които човешкият папиломен вирус може да навлезе и да предизвика поява на периунгвални брадавици.

Не споделяйте лични принадлежности, като самобръсначки, ножички за нокти или кърпи за лице с други хора

За да се предпазите от заразяване с човешкия папиломен вирус, а и с други причинители на различни опасни инфекциозни заболявания съветът на експертите е да не споделяте личните си вещи с други хора. Вирусът може да остане жизнеспособен за известно време върху подобни принадлежности, които да послужат като фактор за предаване на инфекцията.

Подсушавайте добре краката си

Ако краката ви често се изпотяват това увеличава риска от поява на брадавици, защото влагата служи като предразполагащ фактор. Ако имате проблеми с изпотяването използвайте пудра или друг подобен продукт, който да способства за редуциране на изпотяването. Сменяйте редовно чорапите си и оставяйте обувките ви да изсъхнат добре, ако са се намокрили преди отново да ги обуете.

Подсилете имунната си система

Брадавиците се срещат много по-често при хора с отслабен имунитет. За да подсилите имунната си система е важно да спите достатъчно вечер, да се храните здравословно, да сте физически активни и да избягвате употребата на вредни субстанции, като алкохол и  цигари.

Ваксинирайте се

Срещу различните щамове на човешкият папиломен вирус от години насам има налична ваксина, която предпазва не само срещу брадавици, но и срещу по-сериозни усложнения, които могат да предизвикат някои от щамовете на този вирус, като рак на маточната шийка. Ваксината се препоръчва основно за момичета под 16 годишна възраст, които все още не са започнали полов живот. В някои страни вече има налична и ваксина, която се прилага и сред мъжкия пол.

Прочетете за:
Брадавици
Видове брадавици