Начало / Превенция / Как да се предпазите от инфекция?

Как да се предпазите от инфекция?

мар. 9, 2018

Как да се предпазите от инфекция?

Инфекциите се причиняват от микроскопични микроорганизми, известни още като патогени. Те могат да бъдат бактерии, вируси, гъбички или паразити. Навлизайки в тялото патогените повлияват редица процеси в нашия организъм. Инфекциите са една от водещите причини за смърт в световен мащаб. Те са особено опасни за хора, които страдат от други подлежащи заболявания, като сърдечно-съдови болести например. Затова е и особено важно да знаете кои превантивни мерки могат да ви помогнат да се предпазите от опасни инфекции.

Ето някои прости правила, които е добре да спазвате:

Мийте редовно ръцете си

Някои патогени могат да се задържат жизнеспособни върху различни повърхности от няколко часа до няколко месеца. Представете си сега някой от тези болестотворни микроорганизми да е върху клавиатурата на компютъра ви или върху копчето на асансьора например. Много от инфекциозните болести могат да бъдат предавани по контактен път чрез различни повърхности.

След тези изложени факти със сигурност ще се замислите по-сериозно за хигиената на ръцете си. Експертите съветват ръцете да се мият с хладка вода и сапун за поне 20 секунди когато са видимо мръсни. Може да използвате и алкохолен дезинфектант, който се прилага върху сухи ръце.

Не споделяйте лични принадлежности

Четки за зъби, кърпи, самобръсначки и ножички за нокти са принадлежности, които не трябва да бъдат споделяни с други хора, защото могат да бъдат инфектирани и да послужат като фактор за предаване на инфекции. Например хепатит Б може да бъде предаден между хората чрез споделяне на една и съща самобръсначка.

Покривайте устата си, когато кихате или кашляте

Още като малки са ви учили, че не е културно да се киха и кашля без да покриете устата си. Освен, че е признак на уважение към останалите, ако си покриете устата може да намалите риска и да заразите някого, особено ако сте болни. Повечето хора са научени, че трябва да сложат ръка пред устата, когато кихат и кашлят, но е по-добре да кихнете в лакътя си, защото така още повече намалявате риска от заразяване.

Ваксинирайте се

В днешно време има създадени ваксини срещу редица инфекциозни заболявания, които в миналото са били особено разпространени и смъртоносни. Чрез ваксинация може да предпазите, както себе си, така и своите близки от тези инфекциозни заболявания. Ваксините имитират инфекцията, която настъпва в организма при постъпването на патогена и стимулират имунната система да произведе антитела срещу него без да предизвикват симптомите на заболяването.

Внимавайте как приготвяте храната си

Повечето от чревните инфекциозни заболявания се дължат на недобре сготвена храна. Микробите обичат да се размножават върху хранителни продукти, затова е и особено важно добре да сготвяте храната, особено месото и млечните продукти. Зеленчуците и плодовете от друга страна трябва да бъдат старателно измити преди да ги консумирате сурови.

Внимавайте, когато пътувате

Някои инфекциозни заболявания са особено разпространени в по-екзотичните страни. Ако пътувате на място, където водата не се пречиства добре пийте само бутилирана вода. В ресторантите си поръчвайте ястия, при които храната преминава през добра термична обработка и се опитвайте да избягвате да похапвате сурови храни. Помнете, че дори и ледът за питиетата ви може да бъде „скрит“ източник на микроби и по-добре пийте питиетата си чисти.