Начало / Превенция / Как да стимулирате имунитета си през есента?

Как да стимулирате имунитета си през есента?

окт. 5, 2018

как да стимулирате имунитета

Есента е известна като сезон на настинки и грип. Сега е оптималното време да подсилим имунната си система, тъй като тя се адаптира към промените в температурата и времето.

Отслабената имунна система оставя тялото ни уязвимо на всички видове болести, особено през есента и зимата, когато вирусите постоянно ни атакуват.

Хроничната умора и честите инфекции са признаци, че имунитета е понижен. Здравият човек прекарва не повече от две настинки годишно. Ако вие се разболявате по-често, то определено трябва да подпомогнете имунната си система.

За щастие има много начини как да се предпазите от есенните вируси и настинки и да помогнете на имунната си система да се справи с адаптирането през по-студените месеци.

Осигуряването на достатъчно почивка, храненето със здравословни храни, спорта и медитацията, избягването на излишния алкохол и кофеин, ще ви помогнат да поддържате оптимално здраве.

Безспорно един от най-вкусните начини да направите това е да се възползвате от многото здравословни храни през есента.

Ето някои храни, които могат да стимулират имунитета ви през есента:

  • Тиква

Тиквата е перфектният имуностимулант през есента. Освен, че от нея се приготвят много вкусни десерти, супи и други ястия, тя е богата на най-различни хранителни вещества, които предпазват тялото ни от настинки и микроби. В тиквата се съдържат, например витамин С, А, Е, К, фолиева киселина, фибри, антиоксиданти , калий, цинк. Тиквените семки са много полезни с високото си съдържание на белтъци, селен, омега-3- мастни киселини.

  • Пащърнак

Пащърнакът е кореноплоден зеленчук, който прилича на морков. Той е много добър източник на витамин С (мощен антиоксидант и имуностимулатор), витамин Е, витамини от група В, калий,  фибри, антиоксиданти като фалкаринол и фалкариндиол, които укрепват имунната система.

  • Ябълки

Ако изяждате по една ябълка на ден може да се предпазите от чести настинки. Абълките съдържат мощни антиоксиданти (например кверцетин), които стимулират имунитета и предпазват от болести.

  • Лют червен пипер

Капсаицинът е основната съставка на лютия червен пипер. Той е силен антиоксидант, който действа срещу бактериите и вирусите.

  • Сладки картофи

Сладките картофи са по-здравословната алтернатива на обикновените бели картофи. Освен, че имат нисък гликемичен индекс, те са богати на витамин С и бета-каротен и предпазват от настинка и грип.

  • Канела

Канелата ни осигурява добри количества полифеноли, манган, калций, желязо. Етеричните масла – цинамил ацетат, цинамилов алкохол и цинамалдехид могат да помогнат на имунната система, тъй като имат антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства. Освен това канелата понижава кръвната захар, холестерола, стимулира метаболизма.

За да подготвите имунитета си за есенния сезон, не забравяйте да включвате в диетата си и мед, чесън, джинджифил, бобови храни и ядки.

Ето още няколко практични съвета, които ще ви помогнат да останете здрави през грипния сезон:

  • пийте повече вода
  • спортувайте редовно
  • осигурете си достатъчен нощен сън и почивка
  • разхождайте се сред природата
  • избягвайте алкохола и тютюнопушенето
  • избягвайте стреса
  • помислете за имунизация с противогрипна ваксина.