Начало / Превенция / Как лошата стойка се отразява върху здравето ви?

Как лошата стойка се отразява върху здравето ви?

окт. 25, 2019

лошата стойка

Когато сте на бюрото и работите по документи или приготвяте важна презентация, стойката най-вероятно е последното за което мислите. Много от нас са се усещали колко прегърбени стоят, докато работят, най-често след като гърбът е започнал да ги боли след часове прекарани в подобна позиция. Повечето хора не си дават сметка дали стоят изправени или не, а трябва.

Стойката може да се отрази на здравословното ни състояние по различни начина.

Някои от тях са:

Влошено храносмилане

Ако ви се налага да прекарвате работното си време основно застанали на бюро със сигурност знаете колко често врата и раменете ви се издават над гръдния кош и корема поради неправилна стойка. Когато прекарвате часове в такава прегърбена позиция коремните органи се притискат, включително и храносмилателния тракт. С времето това може да окаже негативен ефект върху храносмилането ви

Повишен риск от сърдечно-съдови заболявания

Лошата стойка се отразява изключително неблагоприятно върху гръбначния стълб, но освен това може да доведе и до свиване на кръвоносните съдове. Подобна промяна води до нарушаване на притока на кислород и хранителни вещества и може да стане причина за формиране на кръвни съсиреци и развитие на дълбока венозна тромбоза. Всички тези странични ефекти повишават риска от сърдечно-съдови заболявания.

Болки в гърба

Едва ли е учудващо, че лошата стойка се отразява неблагоприятно върху състоянието на гръбначния стълб, а оттам все по-често може да започнете да се оплаквате от болки в гърба. В днешно време дори тийнейджърите се оплакват от болки в гърба, а това се дължи основно на многото часове прекарани пред компютъра. Болката обаче не е само единствения проблем. Ако с години имате неправилна стойка това може да доведе до гръбначни изкривявания.

Честа умора

При хората, които стоят прегърбени има по-голям риск от това с времето да започнат да страдат от депресия или да се оплакват от честа умора. Това е така, защото тялото има нужда от повече енергия, за да се старае да поддържа правилна позиция, когато навикът за изгърбване вече е утвърден. Един от начините да се борите с умората, която може да съпровожда лошата стойка, особено ако ви се налага да прекарвате много часове седнали на бюро е по-често да правите ретракциите на ключицата. Това означава да свивате ръцете си така, че ключиците да се допрат колкото се може по-близо една до друга. Подобно упражнение стимулира изправената стойка.

Болка в коленните стави

Знае се, че неправилната стойка често води до болки във врата и горните крайници, но малко внимание се обръща на факта, че тя може да причини и оплаквания в долните крайници. Нарушената правилна стойка и дисбаланса в мускулите, който тя причинява се отразява негативно върху коленета и краката.

Един от начините да поддържате стойката си е да замените обикновения офис стол с балансова топка, която стимулира мускулите да работят през целия ден, подсилва мускулатурата на гърба и намалява напрежението, което се натрупва в задните части след цял ден прекаран в седяща позиция.

Стрес

Да, лошата стойка може да доведе до физически и психически стрес. Напрежението, което се натрупва в тялото при изгърбване причинява болки в различни части на тялото, а това от своя страна може да влоши настроението и мотивацията ви. Един от съветите на специалистите е да не стоите повече от 20 минути и да раздвижвате тялото си дори и за няколко минути, за да подобрите стойката си и да обръщате повече внимание на този детайл.