Начало / Превенция / Как да се предпазим от гъбична инфекция?

Как да се предпазим от гъбична инфекция?

апр. 4, 2016

гъбична инфекция

Ако сте жена е много вероятно да сте страдали от вагинална гъбична инфекция през някакъв етап от живота си. Гъбичните инфекции са много чести и над 45% от жените са имали повече от една такава инфекция през живота си.

Въпреки че не може напълно да се предпазите от гъбички има някои способи, с помощта на които да намалите риска от инфекция. Като се грижите за общото си здравословно състояние и следвате някои от по-долните съвети може да се предпазите от гъбичните инфекции.

  • Консумирайте пробиотици

Консумацията на храни, съдържащи пробиотици може да спомогне за по-добрия баланс на бактериите във вашия организъм и по този начин да се засилят и защитните му сили срещу навлизане на чужди организми, включително и гъбички. Една от най-подходящите такива храни е киселото мляко, за което се знае, че съдържа полезни пробиотици.

  • Носете памучно облекло

Носете на бельо от синтетични материи или такова, което е много стегнато може да подпомогне размножаването на гъбичките според експертите. Когато си купувате бельо избирайте памучни или копринени материи. Специалистите освен това препоръчват да не използвате ежедневни превръзки, защото в тях се задържа влага, а това е среда, подходяща за размножаване на гъбички.

  • Избирайте противозачатъчни, които не съдържат естроген

Наличието на по-високи количества естроген в тялото на жената може да способства развитието на гъбични инфекции, според някои учени. Затова и те препоръчват на жените, склонни към гъбични инфекции да избират противозачатъчни, които не съдържат естроген. Задължително преди да започнете приема на каквито и да било противозачатъчни трябва да се консултирате с гинеколог.

  • Избягвайте ароматизирани продукти за интимна хигиена и сапуни

Всичките изкуствени химикали, които се използват за ароматизиране на продуктите за интимна хигиена могат да раздразнят лигавицата на вагината и да увеличат риска от гъбична инфекция. Това важи и за ароматизираните сапуни. Избирайте продукти за лична хигиена, които не са ароматизирани, за да намалите риска от инфекция с гъбички.

  • Поддържайте добра лична хигиена

Специалистите препоръчват жените поне веднъж дневно да измиват интимните си части със сапун и хладка вода. Спазването на добра лична хигиена е един от най-добрите начини да се предпазите от гъбички.

  • Използвайте антибиотици, само когато е наложително

В днешно време антибиотиците се предписват с лека ръка, но те могат да нарушат баланса на бактериите във вашето тяло и да доведат до гъбична инфекция. Много често няколко дни след започването на антибиотичен курс жените се оплакват от сърбеж в интимната област. Все по-често когато се налага прием на антибиотици, които нарушават нормалната бактериална флора специалистите допълнително предписват на жените и противогъбични медикаменти, за да ги предпазят от гъбична инфекция.