Начало / Превенция / Как да се предпазим от малария?

Как да се предпазим от малария?

сеп. 7, 2017

малария

Маларията е опасно заболяване, което понякога може да бъде и фатално. Тя се среща по-често в тропическите и субтропическите райони на Суб-Сахарска Африка и Южна Америка. В последните години обаче зачестяват случаите и в райони близо до нашата страна основно поради промяната в климатичните условия. Всяка година се регистрират над 200 милиона нови случая на малария, а от тях половин милион смъртни случаи.

Маларията се причинява от паразит, известен като Плазмодиум. Има различни разновидности на този паразит, но само 5 от тях са опасни за човека. Плазмодийният паразит се предава на хората посредством ухапване от комари от рода Анофелес, които са негови преносители. След ухапването паразитът навлиза в кръвообращението и заразява червените кръвни клетки.

Има три основни стъпки при предпазването от малария:

Познания за заболяването и рисковете, свързани с него

Рискът от заразяване с малария зависи от местата, до които ще пътувате и видът пътуване. Например, ако смятате да обикаляте планини и различни местности и да спите на открито рискът е много по-голям, отколкото ако сте в по-голям град и спите в хотел. В някои страни вероятността от заразяване е по-голяма през определени сезони. Ако ви предстои пътуване в страна, за която се знае, че маларията е често срещано заболяване задължително се информирайте как може да се предпазите и кои са основните симптоми при това заболяване, за да знаете кога да потърсите медицинска помощ, ако е нужно.

Предпазване от ухапване от комари

Комарите, които пренасят паразитът, причиняващ малария обикновено са най-активни през вечерните часове и тогава трябва да сте най-предпазливи и да взимате мерки. Експертите препоръчват да спите на легло, което е покрито с предпазна мрежа. Вратите и прозорците също трябва да имат мрежи, които да намалят максимално риска от ухапване от комари. Малко преди да легнете да спите напръскайте стаята с инсектицид, за да убиете комарите, които евентуално са успели да влязат в стаята през деня.

Когато излизате навън носете памучни лесно проветриви дълги панталони и блузи с дълъг ръкав, за да се предпазите от ухапване. Това може да е труден за изпълнение съвет в страни с топъл климат, но се старайте колкото се може по-голяма част от тялото ви да е покрита.

Друго, което може да правите, за да се предпазите докато сте навън е да пръскате тялото  и дрехите си с репелент, който да отблъсква комарите. Експертите препоръчват като най-ефективни репелентите с по-високо съдържание на диетилтолуамид. Този вид репеленти могат да се използват и от малки деца и бременни жени и имат много добър ефект.

Ако ви предстои да се разхождате сред природата и да спите на открито е препоръчително да си носите мрежа, която е импрегнирана с инсектицид. Поставяйте мрежата така, че да ви покрива добре и да не позволява навлизането на комари. Обикновено импрегнираните с инсектицид мрежи могат да се използват за около 6 месеца, след което трябва отново да бъдат импрегнирани.

Прием на антималарийни медикаменти

Антималарийните медикаменти могат да ви предпазят от малария. Изборът на точен медикамент зависи от страната, която ви предстои да посетите. Задължително трябва да се консултирате с лекар преди да започнете приема на каквото и да било антималарийно средство. За да има максимален ефект лекарството трябва да бъде взимано стриктно както е предписано.