Начало / Превенция / Как да се предпазим от салмонела?

Как да се предпазим от салмонела?

юни 7, 2016

салмонела

Салмонелата е бактериална инфекция, при която се засяга основно храносмилателния тракт. Салмонелните бактерии, причинители на заболяването салмонелоза живеят и се размножават в различни животни и в човешките черва, като се разпространяват чрез фекалии. Хората се заразяват с бактерият основно чрез замърсена вода и заразени хранителни продукти.

Салмонелната инфекция е една от най-често регистрираните хранителни инфекции. При нея се засягат всички възрастови групи и протича сравнително леко с диария, гадене, повръщане, коремни болки и леко повишена температура.

По-честите хранителни продукти при консумацията, на които може да възникне салмонелна инфекция са:

  • сурово месо, риба, млечни продукти – могат да бъдат контаминирани първично от самите жимотни или в процеса на обработката им от човек (болен или бактерионосител).
  • сурови и недобре термично обработени яйца – яйчената черупка изглежда като напълно достатъчна бариера за предпазване от заразяване с бактерии. Тя обаче може да се контаминира с фекалии, съдържащи салмонелни бактерии и при недобра обработка и през малки пукнатини на черупката в яйцето може да попаднат бактерии, а оттам да се зарази и човек.
  • плодове и зеленчуци – при поливане на плодовете и зеленчуци с вода, заразена със салмонелни бактерии те също могат да станат преносители на инфекцията и ако не бъдат термично обработени могат да предизвикат хранителна токсоинфекция при човека.

Как да се предпазим от заразяване със салмонелни бактерии?

Ако спазвате някои правила при готвене и обработка на хранителните продукти може да се предпазите от салмонелна инфекция. Освен това трябва да бъдете много внимателни при закупуването на месо и други хранителни продукти. Някои от начините, чрез които може да се предпазите от салмонела са:

  • винаги мийте ръцете си преди и след подготовка и обработка на хранителни продукти
  • сготвяйте добре месото, което консумирате. Избягвайте да консумирате сурова риба и яйчни продукти, като домашна майонеза например.
  • не пийте непастьоризирано прясно мляко и напитки, в които се съдържат сурови яйца
  • избягвайте да използвате микровълновата печка за приготвяне на месо, защото при нея в месото не се достига висока вътрешна температура и салмонелните бактерии могат да преживеят
  • разделяйте месните и рибните продукти от другите хранителни продукти, които купувате. По възможност използвайте отделни прибори и дъски за обработка на месни продукти и задължително ги измивайте старателно след употреба
  • избягвайте да консумирате недостатъчно сготвена храна в ресторанти и други заведения за хранене.

Прочетете за:
Салмонелоза – причини, симптоми, лечение
Салмонела – какви заболявания причинява