Начало / Превенция / Как да се справите с болките в гърба без лекарства?

Как да се справите с болките в гърба без лекарства?

май 17, 2016

болки в гърба

Ако някога сте изпитвали неприятни и сковаващи болки в гърба, не сте единствените. 4 от всеки 5 души изпитват болки в гърба през някакъв етап от живота си. Това е петата по честота причина, поради която хората посещават лекарския кабинет.

Болката в гърба има различни разновидности – от постоянна тъпа болка до внезапна, силна и стрелкаща болка, която сковава пациентите. Причините за болки в гръбнака могат да бъдат най-различни от пренапрежение в тази област до заболявания, като артрит, фибромиалгия или травма в гръбначната област.

Поддържането на гръбнака в добра форма е най-добрият начин да се предпазите от болки в гърба, а също и да се справите с болките, ако вече са се появили. Има някои начини, с помощта на които може да постигнете тази цел:

Упражнявайте се

Най-важното, което трябва да направите, ако изпитвате болки в гърба е да укрепнете мускулите в тази област. Това може да стане с редовни и целенасочени тренировки. Старайте се да правите упражнения, които тренират мускулите на гърба, за да може по този начин те да поддържат гръбнака и да се предпазите от повторни болки.

Увеличете приема на калций и витамин Д

Здравите кости ще ви предпазят от остеопороза. Остеопорозата е една от водещите причини за болки в гърба, особено при жените. Поддържайте здравето на костите си с консумацията на достатъчно калций и витамин Д с храната. Храни, богати на калций са млечни продукти, зелени листни зеленчуци. Витамин Д се съдържа в по-големи количества в по-мазните риби, яйчен жълтък и в телешкия черен дроб.

Избирайте правилно обувките си

Носенето на неподходящи обувки много често има като резултат болки в гръбнака. Когато стелката на обувките не приляга правилно на ходилата ви това причинява допълнително напрягане на гръбните мускули и тяхната по-лесна умора. Жените е препоръчително да избягват да носят обувки с ток по-голям от пет сантиметра, защото високите обувки също напрягат гръбните мускули и причиняват болки в гърба.

Поддържайте добра стойка

Когато имате добра, изправена стойка не само изглеждате добре, но и щадите мускулите на гръбнака. Лошата, изкривена стойка напряга мускулите и може да доведе до необратими гръбначни изкривявания, които да станат причина за хронични болки в гърба.

Спрете цигарите

Всички знаем, че цигарите са вредни за нашето здраве. Учените са доказали, че пушачите по-често се оплакват от болки в гърба. Едно от възможните обяснение на този факт е, че никотинът, който се съдържа в цигарите нарушава кръвообращението, включително и към гръбначните прешлени и мускули. Освен това при пушенето се намалява насищането на кръвта с кислород и се нарушава изхранването на тъканите, изграждащи гръбнака.

Не напрягайте прекалено гърба си

Болките в гърба често се дължат на неправилно носене на големи тежести, макар че те често възникват и при вдигане на много по-малки тежести. При носене на товари се опитайте да разпределите тяхната тежест върху цялото тяло, за да избегнете претоварването на гръбнака и възможните от това усложнения. Ако се налага да пренасяте повече товари по-добре използвайте помощта на колички за товари.