Начало / Превенция / Мерки за предпазване от салмонелоза

Мерки за предпазване от салмонелоза

юни 21, 2018

предпазване от салмонелоза

Салмонелозата е заболяване, което засяга чревния тракт основно и протича с оплаквания от диария, гадене и повръщане. Симптомите продължават няколко дни в повечето случаи без да се наблюдават някакви усложнения.

Заболяването най-често се предава чрез замърсени хранителни продукти, основно яйца и месо, които могат да бъдат заразени от животни или човек, които боледуват от това заболяване.

Кои са основните мерки за предпазване от салмонелоза?

За да се предпазите от салмонелоза е нужно да следвате някои от следните съвети:

Обръщайте специално внимание при закупуване на яйца и месо

Когато говорим за салмонелоза два от най-рисковите продукти са месото, млякото и яйцата. Купувайте тези продукти от сигурни места. Продуктите, идващи от големи производства обикновено подлежат на контрол преди да достигнат до магазина. В малките стопанства и села, където се отглеждат по-малко животни контролът е по-труден, затова и при тях има известен риск да са заразени със салмонели. Такива домашни продукти е по-добре да преминат добра термична обработка преди да ги консумирате.

Съхранявайте правилно храната си

Не оставяйте месото и яйцата, които купувате дълго време на стайна температура. Тези продукти трябва да бъдат съхранявани в хладилник, защото салмонелните бактерии не могат да се размножават при температури от 2 до 8 градуса.

Мийте ръцете си преди  приготвяне на храна

Създайте си навика да си миете ръцете с вода и сапун преди приготвяне на храна, особено ако преди това сте посетили тоалетната. Ако у дома си отглеждате домашни животни, мийте ръцете си след като си играете с тях, защото те също могат да бъдат заразени със салмонелни бактерии. Ако имате бебе вкъщи е нужно да миете ръцете си и след всяка смяна на памперса на бебето.

Приготвяйте ястията си правилно

Ако смятате да приготвяте ястие с месо или яйца, не мийте под течаща вода тези продукти преди да ги използвате. Ако по тях има налични салмонели по време на миенето те ще се разпръснат по повърхностите в близост до чешмата и така ще се увеличи риска от заразяване. Вместо това се старайте да сготвите тези продукти възможно най-скоро след като сте ги извадили от хладилника.

Суровите месо и яйца не трябва да се смесват с вече приготвени и сварени ястия. След като обработите месото задължително трябва да почистите добре плотовете, ножовете и дъските за рязане, които сте използвали.

Друга важна стъпка е да сготвите добре такъв вид продукти. В добре изпеченото месо няма как да се задържат жизнеспособни салмонели, но ако има недоизпечени части рискът от инфекция остава. Ако обичате рохки яйца също има риск да се заразите със салмонелоза. Жълтъкът трябва да е твърдо сварен, за да няма останали живи салмонелни бактерии.

Не приготвяйте храна, ако сте болни

Ако в момента боледувате от чревна инфекция, включително салмонелоза не е препоръчително да приготвяте храна за себе си или своите близки. Нека някой друг ви отмени за няколко дни, докато симптомите ви все още са налице, за да намалите риска от предаване на инфекцията.

Това важи с особена сила за хора, които работят в хранителновкусовата промишленост. Те трябва да бъдат спрени от работа по време на боледуването и да бъдат изследвани допълнително преди започване отново на работа дали не излъчват все още салмонелните бактерии във външната среда.

В много страни има регулации по отношение на работещите в тази индустрия, за да се намали риска от взривове от чревни инфекции. Всеки започващ работа в хранително-вкусовата промишленост трябва да бъда изследван за чревно носителство преди да започне работа. Тези изследвания регулярно трябва да бъдат извършвани отново на всеки 1-3 години за откриване на безсимптомни носители.