Начало / Превенция / Как да намалим риска от анемия?

Как да намалим риска от анемия?

авг. 8, 2016

анемия

Анемията е състояние, при което броят на червените кръвни клетки (еритроцити) спада под нормата. Тъй като тези кръвни клетки са отговорни за преноса на кислород и хранителни вещества до всички тъкани в нашето тяло често пациентите с анемия се оплакват от умора и слабост. От това състояние страдат милиони души по света. Най-често се засягат бременни жени, вегетарианци и хора, претърпели по-сериозна кръвозагуба.

В червените кръвни клетки се съдържа белтъка хемоглобин, който е отговорен за пренасянето на кислород към клетките. За да образува хемоглобин нашето тяло се нуждае от желязо. Най-честата причина за анемия е именно липсата на достатъчно количество желязо в организма, а оттам и на хемоглобин. Анемия може да настъпи и при недостатъчно количество в тялото на фолиева киселина или витамин Б12. В някои случаи анемията може да бъде наследствено състояние, което няма как да се избегне, като сърповидноклетъчна анемия или таласемия.

Докато някои видове анемии не могат да бъдат предотвратени, като сърповидноклетъчната например, вие може да намалите обаче риска от желязодефицитна анемия или такава в резултат от липса на някои витамини.

Как да намалите риска от анемия?

Ето какво може да направите:

Яжте повече храни, богати на желязо

В природата желязото е налично под две форми:

  • хемово желязо, което се съдържа в животински продукти, като телешко, свинско, пилешко месо
  • нехемово желязо, което може да се открие в растителни продукти, като бобови храни, броколи, спанак, сини сливи, зеле, сушени плодове.

Тялото по-бързо и по-добре усвоява хемовото желязо. Затова и желязодефицитната анемия е по-често срещана при вегетарианци и вегани. Ако все пак не желаете да консумирате животиснки продукти, заедно с растителните продукти, които са богати на желязо приемайте и храни с високо съдържание на витамин Ц, защото той спомага за по-доброто усвояване на желязото.

Приемайте достатъчно фолиева киселина и витамин Б12

Тъй като анемия може да възникне и при дефицит на фолиева киселина и витамин Б12 е нужно да си набавяте достатъчно количество и от тях, чрез диетата. Витамин Б12 се съдържа в по-високи количества в продукти от животински произход, като пилешко месо, риба, яйчен жълтък. Фолиева киселина може да си набавите чрез бобови продукти, царевица, спанак, пълнозърнести храни.

Ограничете приема на кафе и черен чай

В кафето и черния чай се съдържат полифеноли и танини, които могат да попречат на усвояването на желязото от храната. Ако страдате от желязодефицитна анемия ограничете приема на тези напитки.

Кърмете детето си през първата година от неговия живот

Най-добрият начин за предпазване на бебетата от желязодефицитна анемия е кърменето през първата година. Желязото, което се съдържа в майчиното мляко се усвоява много лесно от бебепшкия организъм. Ако все пак не е възможно да кърмите бебето си или се наложи да спрете преди навършване на една година използвайте адаптирано мляко с добавено желязо.

Не приемайте хранителни добавки с желязо, освен ако не са ви предписани

Хранителните добавки с добавено желязо не са препоръчителни за всички. Докато жените в репродуктивна възраст могат да се нуждаят от малки количества от тях, за другите хора ако са здрави те ще си набавят нужните количества от храната. Приемът на добавки с желязо може да доведе до някои неприятни странични ефекти като болки в корема, киселини, запек. Затова те задължително се предписват от лекар по показания.

Последни публикации