Начало / Превенция / Как да намалим риска от цикатрикс?

Как да намалим риска от цикатрикс?

окт. 4, 2016

цикатрикс

Ако наскоро сте претърпели някакъв вид травма или сте се порязали след като раната заздравее на нейно място може да се образува цикатрикс. Появата на белег е нормален етап в процеса на зарастване на раните и всъщност представлява разраснала съединителна тъкан. Няма някакво магическо средство, което да ви предпази напълно от образуването на цикатрикс след нарушаване на целостта на кожата, но има някои мерки, които може да предприемете, за да повлияете на процеса на заздравяване на кожата. Ето и някои от тях:

Почистете добре раната

Първата стъпка, която трябва да предприемете е да почистите много добре раната. Уверете се, че в нея няма останали частици, които могат да доведат до инфекция. За промиване на раната използвайте антисептични недразнещи разтвори.

Преценете дали не се нуждаете от лекарска помощ

Ако имате сериозно разкъсване на кожата, ако раната не спира да кърви или може с просто око да видите, че има разкъсване и на сухожилия и лигаменти, тогава задължително трябва да потърсите медицинска помощ. В зависимост от тежестта на нараняване може да се наложи и зашиване на раната от хирург.

Покрийте раната

Ако не се нуждаете от медицинска помощ тогава може да превържете раната с бинт или лепенка, които ще я предпазят от замърсяване. По-голяма вероятност за образуване на цикатрикси има ако оставите нараняването да оздравее без да го превързвате, затова и специалистите не го препоръчват. Не забравяйте редовно да сменяте превръзката и наблюдавайте раната дали зараства правилно. На кожата са нужни приблизително 10 дни да се възстанови, а след това може да превързвате раната още няколко дни, докато сте сигурни, че мястото напълно е оздравяло.

Масажирайте раната

Когато раната започне да се затваря може да масажирате леко мястото. По такъв начин ще попречите на образуването на груби цикатрикси. Масажирайте мястото 15-30 секунди няколко пъти дневно с кръгообразни движения.

Ограничете движенията

Движението и разтягането в засегнатите области, където има разкъсване на кожата е препоръчително да бъде намалено до минимум. Ако например нараняването е в близост до коляно или лакът например се постарайте да дадете почивка на ръката или крака и не ги натоварвайте прекалено, за да подпомогнете процеса на оздравяване.

Предпазвайте областта от слънчеви лъчи

След като раната заздравее не е препоръчително тя да бъде излагана на слънчеви лъчи без нужната протекция с UV крем. Слънцето стимулира пигментацията и това може да стане причина за почервеняване на кожата на мястото на нараняване и така белегът да стане още по-видим.