Начало / Превенция / Натурални средства за понижаване на риска от кръвни съсиреци

Натурални средства за понижаване на риска от кръвни съсиреци

ян. 29, 2019

понижаване на риска от кръвни съсиреци

Организмът има собствени методи за предпазване от кръвоизливи, най-вече чрез съсирването на кръвта. Има случаи обаче, в които кръвните съсиреци (тромби) могат да бъдат опасни за здравето.

Ако страдате от аритмия, вроден сърдечен дефект или наскоро сте претърпели някои интервенции, като смяна на сърдечна клапа например, вашият лекуващ лекар може да ви предпише т.нар медикаменти за разреждане на кръвта. Причината за това е, че при тези състояния има повишен риск от образуване на кръвни съсиреци. Формирането на тромби в някой кръвоносен съд е особено опасно, защото може да причини инфаркт или инсулт. Медикаментите за разреждане на кръвта понижават риска от инфаркт и инсулт, тъй като пречат на кръвта да се съсирва.

Има някои натурални средства, за които се смята, че имат подобен ефект. Проблемът е, че подобни средства не преминават изпитвания и няма научно доказателство за техния ефект, затова е най-добре да се консултирате с лекар, преди да ги опитате, който да ви даде някакви допълнителни насоки. И най-важното, което не трябва да забравяте е, че подобни натурални методи не могат да заменят медикаментите.

Кои натурални средства понижават риска от кръвни съсиреци?

Ето и някои от естествените средства за разреждане на кръвта:

  • Куркума

Куркумата е подправка, която се добавя към редица ястия и има естествен наситено жълт цвят. Тя е най-известна със своите противовъзпалителни свойства, а благодарение на съставката куркумин, се смята, че намалява и риска от образуване на тромби.

  • Джинджифил

Джинджифилът съдържа салицилат – киселина, която може да се открие в много растения. Ацетил салициловата киселина, известна още като аспирин се предписва при пациентите, при които има повишен риск от инсулт и инфаркт. Храни с високо съдържание на салицилат, като джинджифил, авокадо, чили и череши могат да имат подобен ефект.

  • Канела

Канелата е широкодостъпна подправка и съдържа кумарин, химическа субстанция, за която се смята,че е мощен антикоагулант. Освен това кумарин действа и хипотензивно – помага за понижаването на кръвното налягане. Внимавайте обаче с честата употреба на канела, защото някои проучвания, сочат че редовната и интензивна консумация на канела в различни ястия се отразява негативно върху черния дроб.

  • Люти чушки

Подобно на джинджифила в лютите чушки има високо съдържание на салицилати. Ако обичате да похапвате може да се възползвате от този натурален ефект на лютите чушки.

  • Витамин Е

Витамин Е намалява риска от образуване на кръвни съсиреци по няколко начина. Този ефект на първо място зависи от количеството витамин, което сте приели. Учените все още не са изяснили напълно какво количество витамин Е е опасно, ако го приемате заедно с медикаменти за разреждане на кръвта, но се смята, че не трябва да се превишава дневна доза от 400 международни единици (IU). Продукти, в които се съдържа витамин Е  и от които може да си го набавите са слънчогледово олио, бадеми, слънчогледови семки, пълнозърнести продукти.

  • Гинко билоба

Гинко билобата е традиционно китайско растение, което от векове се използва в медицината и се предписва на хора, които имат проблеми с паметта, кръвоносната система или липса на енергия. Освен това се смята, че приемът на добавки с гинко билоба спомага и за разреждането на кръвта.