Начало / Превенция / Как отслабването помага при остеоартрит на колянната става?

Как отслабването помага при остеоартрит на колянната става?

авг. 1, 2018

отслабване и остеоартрит

Отслабването е един от най-добрите начини за превенция на остеоартрит на колянната става. Известно е, че наднорменото тегло повишава натоварването върху коленните стави и повишава риска от развитие на остеоартрит. Жените с наднормено тегло са четири пъти по-склонни да развият остеоартрит, отколкото жените, които имат нормално телесно тегло.

При остеоартрит на колянната става настъпва прогресираща загуба на ставния хрущял. В резултат на това се увеличава триенето между ставните повърхности. Появява се болка, оток на ставата, ограничаване на движенията, развива се хипотрофия на четириглавия мускул на бедрото, може да се образуват костни шипове.

Поддържането на нормално телесно тегло има много ползи за здравето, включително намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет, високо кръвно налягане, някои видове рак и др.

Как свалянето на излишните килограми може да облекчи болката от артрит и да намали риска от сериозно увреждане на коленните стави?

  • Намалява натоварването върху коленните стави

Коленните стави са носещи стави. При всяка стъпка те поемат натоварване равно на около 4 пъти повече от теглото ви. Ето защо загубата само на 1 килограм може да намали натоварването на колянната става с 4 килограма. А резултатите няма да закъснеят. По-малкото натоварване означава по-малко износване и разкъсване на ставния хрущял.

Като намалите теглото си, няма да възстановите вече износения ставен хрущял, но ще предотвратите бъдещо увреждане на ставите и ще облекчите значително симптомите си.

  • Намалява възпалението в тялото

Последните изследвания показват, че възпалението е основен рисков фактор за остеоартрит, а не е последица от него. Наднорменото тегло повишава възпалението в тялото. Мастните клетки произвеждат протеини, наречени цитокини, които участват във възпалението и имунния отговор на организма. Отслабването може да ви помогне да изгубите излишните мазнини и по този начин да намалите възпалението дори и в стави, които не са носещи. Понижаването на наднорменото тегло само с 10 % може значително да намали възпалението в организма и да предпази ставите от увреждане.

Няма тайна формула за това как да отслабнете, за да се предпазите от остеоартрит на коленните стави. Може да опитате с повече физическа активност и по-здравословна диета.

Ето някои лесни стъпки, които може да предприемете, за да намалите теглото си:

  • намалете размера на порциите си
  • започнете с малки промени в диетата си, защото ако направите твърде големи промени още в началото, е по-малко вероятно да се придържате към нея. Например включете повече плодове и зеленчуци в менюто си. Изключете подсладените газирани напитки.
  • приготвяйте храната си сами, вместо да купувате готова храна
  • разходете се след хранене
  • използвайте стълбите, а не асансьора
  • изберете упражнения, които не затрудняват ставите ви. Може да избегнете бягането и скачането, които повишават стреса върху ставите, а да предпочетете ходене и плуване. Укрепването на мускулите около коляното прави ставата по-стабилна и намалява болката. Може да опитате упражнения с еластична лента, с повдигане на тежести, а също и разтягащи упражнения чрез йога и пилатес.

Прочетете за:
Остеоартроза (ОА) – причини, симптоми