Начало / Превенция / Как да предотвратим подуването на корема?

Как да предотвратим подуването на корема?

мар. 28, 2017

подуване

Всеки, който някога е страдал от подут корем знае, че е изключително неприятно състояние, което може да причини сериозен дискомфорт и да ви попречи да успеете да си облечете любимите прилепнали дънки. За ваше щастие експертите уверяват, че подуването на корема може лесно да бъде избегнато с избор на подходящите храни и някои лесни за следване стъпки.

Намалете консумацията на мазни храни

Освен, че са вредни за здравето ви като цяло, обработените храни с високо съдържание на мазнини затрудняват храносмилането. Това разбира се лесно може да ви подсети, че тези храни по-често водят и до подуване на стомаха.

Други неподходящи храни са замразените. В тях има високо съдържание на консерванти и сол, което от своя страна може да доведе до увеличено образуване на газове и подуване на корема.

Хапвайте повече храни с високо съдържание на фибри

Едва ли има човек, който да не знае, че фибрите стимулират храносмилането и спомагат за редовното изхождане. Те нямаляват риска от запек, който е една от водещите причини за подут корем. Някои храни с високо съдържание на фибри са: малини, ябълки, круши, броколи, грах, пълнозърнести продукти.

Трябва обаче да внимавате с количествата на тези храни, защото ако пък прекалите и не страдате от запек, може да се стигне до обратния ефект и да имате отново оплаквания от подуване на корема.

Намалете консумацията на газообразуващи храни

Някои храни, които са известни със способността си да водят до засилено образуване на газове са броколи, фасул, зеле и карфиол. Това, че предизвикват газове не означава, че трябва да ги изключите от менюто си. Но трябва да внимавате с количествата.

Експертите съветват, когато консумирате газообразуващи зеленчуци да ги сварявате леко предварително. В такава форма те са по-лесни за храносмилане и по-рядко биха довели до проблеми.

Внимавайте с напитките

Когато става въпрос за напитки, най-добрият ви избор разбира се е водата. Много хора обаче обичат да си пийват газирани напитки, което невинаги е най-доброто. В тях се съдържа в по-голямо количество въглероден диоксид, който в червата може да причини повишено образуване на газове. Освен това тези напитки са и с високо съдържание на калории без да имат някаква особено хранителна стойност. Затова и е най-добре да намалите тяхната консумация до минимум и да се придържате основно към вода и чайове.

Пробвайте храни, които успокояват червата

Учените са установили, че има някои храни, които намаляват образуването на газове в корема и стимулират отделянето на водата от тялото, която също може да допринесе за чувството на подутост. Такива храни са: банани, манго, домати, ядки. В тези продукти има високо съдържание на калий, който е естествен диуретик и помага за регулирането на нивата на натрий в тялото.

Не бързайте, докато се храните

Много от нас са свикнали да хапват на набързо на крак в забързаното ежедневие. Но този навик не е полезен за нашето храносмилане и за състоянието на стомаха ни. Опитайте се да се храните по-бавно и да сдъвквате добре храната, която консумирате. Така ще намалите риска от подуване на корема, а и ще похапвате по-малко.