Начало / Превенция / Превенция на разширени вени

Превенция на разширени вени

мар. 26, 2021

превенция на разширени вени

Варикозните вени представляват разширени, удължени и нагънати повърхностни вени, като най-често се засягат вените на долните крайници. Обикновено изглеждат подути, извити и имат синкаво-лилав цвят. Причиняват тежест или болка в краката, оток около глезените, кожата е изтънена, пигментирана.

Разширени вени възникват, когато венозните клапи са увредени и позволяват кръв да се върне в обратна посока, вместо да тече към сърцето. В резултат настъпва венозен застой и повишаване на налягането във вените, появяват се разширени вени.

За да изтласкват кръвта към сърцето, вените на краката работят срещу гравитацията. Те успяват благодарение на съкращенията на мускулите на краката, които действат като помпа, на еластичните стени на вените и на техните клапи.

За превенцията на разширени вени е добре да познавате факторите, които повишават риска от развитие на разширени вени, въпреки че много от тях не може да промените.

Какви са рисковите фактори за развитие на варикозни вени?

  • възраст – с напредване на възрастта рискът от варикозни вени нараства
  • пол – жените по-често развиват варикозни вени
  • наследственост – наличието на близки родственици с варикозни вени повишава риска
  • бременност – хормоналните промени и увеличаването на обема на кръвта през бременността повишават риска от разширени вени
  • менопауза
  • затлъстяване
  • продължително стоене прав или седнал.

Как да се предпазите от разширени вени?

Не може да предотвратите напълно появата на разширени вени. Но подобряването на кръвообращението и мускулния тонус може да намали значително риска от развитието им.

Ето няколко полезни съвети, които спомагат за превенцията на разширени вени:

Избягвайте да стоите дълго време изправени или седнали

Продължителното стоене прав или седнал затруднява движението на кръвта във вените на долните крайници. Това довежда до венозен застой. Препоръчително е да се раздвижвате поне по 2-3 минути на всеки половин час, за да се подобри кръвообращението.

Повдигайте краката си

Когато е възможно, повдигайте краката си 10-15 см над нивото на сърцето за няколко минути. Това ще доведе до подобряване на кръвообращението и до намаляване на отока около глезените.

Спортувайте редовно

За превенцията на разширени вени е много важно да поддържате добър тонус на мускулите на краката.  Ходенето е най-полезно за предотвратяване на разширени вени. Йогата е също добра възможност. Може да практикувате много пози, при които краката са повдигнати по-високо от сърцето. Други спортове, които са полезни за превенция на разширени вени са колоездене, плуване.

Отслабнете, ако сте с наднормено тегло

Поддържането на нормално телесно тегло предотвратява прекомерното натоварване на вените на краката, което се наблюдава при пациенти със затлъстяване.

Контролът върху теглото може да предотврати образуването на разширени вени, също така да намали риска от сърдечни заболявания, инсулт, диабет тип 2.

Носете широки дрехи

Носенето на свободно и удобно облекло дава възможност за извършването на движения с по-голям обхват, които ще подобрят циркулацията. А това е от съществено значение за здравето на вените.

Носете еластични чорапи

Ако страдате от лоша циркулация на кръвта в краката, може да носите еластични чорапи. Те ще подобрят кръвообращението и ще предотвратят връщането на кръв.

Последни публикации