Начало / Превенция / Как да предпазите близките си ако страдате от конюнктивит?

Как да предпазите близките си ако страдате от конюнктивит?

ян. 26, 2017

конюнктивит

Конюнктивиът е състояние, при което има зачервяване на конюнктивата – мукозната мембрана, която покрива очите и клепачите. Симптомите, свързани с конюнктивита най-често са сърбеж, замъглено зрение, подуване, зачервяване и секретиране на окото. Това заболяване се дължи в повечето случаи на вирусен причинител и обикновено отшумява за около 10 дни без да води до някакви сериозни усложнения.

Ако вие или някой от близките ви е диагностициран с конюнктивит той трябва да знае как да предпази хората в близкото си обкръжение от предаване на заболяването, което се предава много лесно при чести близки контакти.

Мийте си редовно ръцете

Един от най-предразполагащите фактори за предаване на конюнктивит между хората е недобрата лична хигиена. Мийте редовно ръцете си, особено след като сте пипали лицето и очите си. Ако нямате на разположение сапун може да използвате алкохолен дезинфектант за ръце.

Измивайте лицето си няколко пъти дневно

Ако от очите ви се отделя секрет докато страдате от конюнктивит е препоръчително да измивате лицето си няколко пъти дневно, за да предпазите другите от предаване на заболяването. За да отстраните секрета може да използвате памучно тампонче, с което добре да избършете външния ъгъл на окото.

Перете редовно спалното бельо

Секретът, който се отделя от очите ви може да попадне върху възглавницата ви или върху кърпи, които използвате вие и вашето семейство. Затова е най-подходящо докато страдате от конюнктивит вие да ползвате отделно спално бельо и хавлии, които да перете отделно и редовно.

Не споделяйте предмети с други хора

Всичко, което е било в близък контакт с очите и ръцете ви е по-подходящо да не бъде споделяно с други хора, които могат да се заразят от вас. Такива са например гримове, лещи, хавлии, капки за очи, очила.

Избягвайте да търкате очите си

Може да звучи примамливо да облекчите сърбежа, който изпитвате като разтъркате очите си, но това няма да подобри състоянието ви. Така секретът, който се отделя от очите ви ще попадне върху ръцете ви и ако не ги измиете след това може да заразите останалите хора около вас. По-подходящо е да поставите намокрена с вода кърпа върху очите, за да облечките сърбежа. След като използвате кърпата я изперете.

Предпазвайте очите си

По време на инфекцията очите ви ще бъдат много чувствителни и е най-добре когато сте навън да ги предпазвате, като носите очила. Ако ви се налага да работите с химически субстанции задължително носете предпазни очила.

Ако е възможно си останете у дома докато заболяването отшуми

Експертите съветват хората ако е възможно да си останат у дома докато състоянието им се подобри, за да намалят риска от инфектиране на още хора около себе си. По принцип хората са заразни дотогава докато очите им продължават да са зачервени и да секретират.