Начало / Превенция / Как да се предпазите от гастроезофагеален рефлукс?

Как да се предпазите от гастроезофагеален рефлукс?

мар. 29, 2018

гастроезофагеален рефлукс

За разлика от много други състояния гастроезофагеалният рефлукс, известен и като стомашни киселини е предотвратим в повечето случаи. Има няколко стъпки, които може да предприемете, за да попречите на връщането на стомашен сок към хранопровода. Ненавременното взимане на мерки може да доведе до увреждане на лигавицата на езофага и редица здравословни усложнения, като рак на гърлото.

Кои са рисковите фактори за гастроезофагеален рефлукс?

Всеки от нас може да се оплаква от киселини от време на време, като например след консумация на повече пикантни храни. Някои рискови фактори, които могат да ви предразположат към гастроезофагеален рефлукс са:

Какво можете да направите, за да намалите риска от гастроезофагеален рефлукс?

Хранете се често, на по-малки порции

Избягвайте да се храните един-два пъти дневно с големи порции. По-подходящо е да разпределите храненията си равномерно през деня и да избягвате да си похапвате повече от нужното, особено на вечеря. Така намалявате риска от преразтягане на стомаха и връщане на стомашно съдържимо.

Избягвайте да консумирате храни, които могат да влошат вашите оплаквания

За някои храни се знае, че могат да предизвикат киселини. Такива са например:

  • цитрусови плодове и сокове
  • домати
  • пържени и мазни храни
  • силни подправки – черен пипер, чесън
  • шоколад.

Експертите съветват да си водите хранителен дневник, където да записвате какво сте похапвали през деня. Така по-лесно ще може да забележите кои храни при вас се отразяват негативно на вашите оплаквания.

Намалете консумацията на алкохол, кафе и газирани напитки

Тези напитки могат да предизвикат стомашни киселини, затова съветът е да се употребяват в умерени количества или по възможност да ги изключите напълно от менюто си.

Не се хранете поне 1-2 часа преди лягане

Старайте се да не похапвате нищо поне 1-2 часа преди да си легнете вечер. Когато лежите в леглото гравитацията оказва влияние върху стомаха ви и част от стомашното съдържимо, заедно със стомашен сок може да се върне обратно към езофага, а това неизменно е свързано с неприятни симптоми.

Спете на малко по-висока възглавница

Ако често имате оплаквания от киселини, особено вечер едно от възможните решения е да спите на малко по-високо, така че противодействате на ефекта на гравитацията върху вашият стомах.

Спрете цигарите

Със сигурност сте наясно, че ако спрете цигарите ще намалите риска от рак на белите дробове. Но това няма да е единствената полза. Тютюнопушенето е и рисков фактор за гастроезофагеален рефлукс, тъй че ако се откажете от цигарите може да се отървете и от неприятните киселини.

Свалете няколко килограма, ако е нужно

Затлъстяването се свързва с гастроезофагеален рефлукс. Излишните килограми, особено в областта на корема оказват натиск върху стомаха и част от приетата храна може да се върне обратно. Може да поговорите с вашият лекуващ лекар, който да ви даде съвет колко килограма е препоръчително да свалите и заедно да изградите план за тази цел.