Начало / Превенция / Как да се предпазим от генитални брадавици?

Как да се предпазим от генитални брадавици?

ное. 28, 2018

Как да се предпазим от генитални брадавици?

Гениталните брадавици (островърхи кондиломи) са едни от най-честите видове полово предавани инфекции. Причиняват се от човешкия папиломен вирус (HPV), основно от серотиповете 6 и 11. Заразяването става при полов контакт с инфектиран човек. Най-често се засягат млади хора на възраст около 30 години.

Фактори, които увеличават риска от заразяване са:

 • непротектирани полови контакти
 • честа смяна на сексуалните партньори
 • наличие на друга полово предавана инфекция
 • започване на полов живот в ранна възраст

Фактори, които предразполагат развитието на островърхи кондиломи са:

 • събиране на секрет под препуциума
 • уретрит (възпаление на уретрата)
 • проктит (възпаление на ректума).

Гениталните брадавици започват като розовочервени възелчета, които нарастват и имат вид на карфиол. При жените гениталните брадавици се локализират по големите и малки срамни устни, в областта на клитора, навлизат във влагалището, около ануса. При мъжете се ангажира препуциума, главичката на пениса, отвърстието на уретрата, в областта на скротума, ануса. Генитални брадавици могат да се развият и в устната кухина при хора, които са имали орален полов контакт с инфектиран човек.

Как да се предпазим от генитални брадавици?

Тъй като лечението на гениталните брадавици често се оказва трудно, то тяхната превенция е особено важна.

Ето няколко съвета как да се предпазим от генитални брадавици:

 • Избягвайте секс

Пълното въздържание е най-добрият начин за предотвратяване на генитални брадавици и други полово предавани болести. Това означава да избягвате всички форми на сексуална активност (вагинален, орален, анален секс), което не е много практичен вариант.

 • Моногамна връзка

Животът в моногамна връзка с партньор, който не е заразен и е в моногамна връзка с вас е следващият най-добър вариант за превенция на генитални брадавици.

 • Използвайте презерватив

Презервативите се считат за най-добрият начин за предпазване от генитални брадавици и някои други полово предавани болести. Използването на презерватив всеки път, когато правите секс, може значително да намали риска от генитални брадавици. Въпреки че употребата на презерватив може да намали риска, ефективността не е 100%, тъй като брадавиците могат да се намират в области, които не могат да бъдат покрити от презерватив.

Използването на презерватив се препоръчва дори ако вашият партньор няма видими брадавици. Много инфектирани хора могат да нямат очевидни брадавици по кожата, но да предават инфекцията.

 • HPV ваксина

Предлагат се ваксини за превенция на инфекцията с четирите най-често срещани типа HPV (6, 11, 16 и 18). Те обаче не предпазват от всички видове HPV инфекции.

Ваксината Гардасил (Gardasil) се препоръчва за предпазване от генитални брадавици както при жени, така и при мъже. Тя е безопасна и най-ефективна ако се приложи на момичета преди да са станали сексуално активни.

Как да предотвратим разпространението на генитални брадавици?

Мерките, които могат да помогнат за избягване на разпространението на генитални брадавици, включват:

 • не правите секс ако имате генитални брадавици докато провеждате лечение, тъй като презервативите не са 100% ефективни
 • информирайте сексуалния си партньор, че имате генитални брадавици преди да правите секс, за да може заедно да предотвратите разпространението им
 • консултирайте се със специалист относно по-безопасен секс.

Прочетете за:
Остри кондиломи