Начало / Превенция / Как да се предпазим от хранително отравяне?

Как да се предпазим от хранително отравяне?

апр. 11, 2019

предпазим от хранително отравяне

Хранителното отравяне е често срещан проблем, който в голяма част от случаите може да бъде предотвратен. Повечето случаи са леки и отзвучават за няколко дни без някакво специфично лечение, но понякога се налага хоспитализация и може да се наблюдават по-сериозни здравословни усложнения.

За да се предпазите от хранително отравяне има някои общоприети превантивни мерки:

Храни, с които трябва да се внимава

Суровите продукти от животински произход са най-рискови за подобен вид инфекция. Трябва да бъдете много внимателни, когато приготвяте в домашни условия сурово месо. Избягвайте да консумирате месо с изтекъл срок на годност. Старайте се сокове от суровото месо, което приготвяте да не попаднат върху зеленчуци или други продукти, които ще консумирате в суров вид.

Бъдете много внимателни с рибата, която купувате. Най-добре е тя също да преминава термична обработка преди консумация.

По отношение на млечните продукти също трябва да бъдете предпазливи и да не консумирате непастьоризирано прясно мляко. Меките сирена, като фета, камембер и сирене бри са също по-рискови, защото са приготвени от непастьоризирано мляко.

Когато консумирате плодове и зеленчуци в суров вид задъжлително ги измивайте добре под течаща вода, защото по обвивката им може да попаднат най-различни микроорганизми и вируси, които могат да предизвикат хранително отравяне след поглъщане.

Почистване и готвене

Първото правило при готвене е да си миете често ръцете с вода и сапун. След като обработвате сурово месо измивайте добре ножът и дъската, които сте ползвали преди да режете други хранителни продукти. Не се препоръчва да се използват дървени дъски, защото те са по-трудни за почистване.

Не оставяйте хранителни продукти за дълго време извън хладилника, защото така създавате риск в тях да се размножат бактерии, които да предизвикат инфекция при вас или вашите близки. Следете температурата в хладилника, за да сте сигурни, че продуктите се охлаждат на подходящата температура.

Проверявайте дали месото в ястията, които приготвяте е добре сготвено. Помнете, че контаминираното месо има мирис и вид на напълно нормално месо. За да сте сигурни, че месото е добре сготвено може да използвате термометър за храна. Почти всички бактерии се унищожават, когато температурата в месния къс достигне 60-80 градуса.

Когато размразявате хранителни продукти бъдете много внимателни. Или оставете замразеното месо в хладилника да се отпусне или го поставете в микровълнова на режим „размразяване“. Избягвайте да размразявате продукти, като ги поставяте в гореща вода или да оставяте дълго време размразени продукти извън хладилника.

Ако не сте сигурни дали някое ястие е подходящо за ядене или е прекалено старо, по-добре не рискувайте и не го консумирайте, за да си спестите главоболията от евентуално хранително натравяне.