Меню

Случва ли ви се често да сте уморени и да ви е трудно да се концентрирате? Възможно е да страдате от синдром на хроничната умора.

Модерният начин на живот радикално променя начинът, по който функционира човешкия организъм. Физическото движение е изместено от натоварване на психиката, а хранителната стойност на храната, която консумираме е все по-ниска. Истината е, че човек не е създаден за заседнал начин на живот.

Какво представлява синдромът на хронична умора?

Това е комплексно разстройство, което се характеризира с непрекъсната умора, която не се облекчава от почивка.

Освен от честа умора пациентите, страдащи от това разстройство се оплакват и от:

  • трудности при концентрация
  • мускулни болки
  • често главоболие
  • проблеми със съня.

Как да се предпазим от синдрома на хроничната умора?

Опитайте се да промените мирогледа си

Нищо не може да ни предпази по-добре от позитивното мислене. Всеки от нас среща най-различни проблеми в ежедневието си – конфликти в семейството, парични проблеми, затруднения на работното място. Не трябва обаче да позволявате на тези неблагополучия да ви влияят прекалено.

Хранителен режим

Храната, която консумирате трябва да подпомага дейността на вашата имунна система, за да може тя да се бори с болестотворните агенти и с негативните ефекти от стреса. Много добър съюзник в тази борба са антиоксидантите. Такива са например селен, витамини А, Ц, Е, бета каротен. С високо съдържание на антиоксиданти са плодовете и зеленчуците, затова се старайте различни плодове и зеленчуци да присъстват ежедневно в менюто ви.

Физически тренировки

Редовните аеробни упражнения могат да помогнат да подсилите мускулатурата си, а когато тялото е в добра физическа форма, то се справя много по-лесно със стреса. Отборните спортове са също много подходящи за превенция на синдромът на хроничната умора, защото те помагат не само за поддържане във форма, но и контактите с други хора ще подобрят и настроението ви.

Осигурете си достатъчно сън

Старайте се да осигурите на тялото си достатъчно време да се възстановите от ежедневното физическо и психическо натоварване. Ако често недоспивате има много по-голям риск да страдате от синдром на на хроничната умора.

Изготвяйте си ежедневен план

Всяка вечер преди да си легнете си записвайте на лист няколко задачи за следващия ден, които трябва да свършите. Така ще сте подготвени какво ви предстои на следващия ден и ще си помогнете да сте по-организирани в ежедне вието си. Не се надхвърляйте обаче и си поставяйте цели и задачи, които са осъществими, защото в противен случаи има риск да се стресирате излишно, което определено не би бил желан ефект.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!