Начало / Превенция / Как да се предпазим от стомашни киселини?

Как да се предпазим от стомашни киселини?

ян. 11, 2017

стомашни киселини

Почти всеки се е оплаквал от стомашни киселини някога през живота си. Обикновено пациентите, страдащи от това състояние съобщават за изгарящо усещане, което започва най-често около гръдната кост и може да се разпространи нагоре по посока на хранопровода. Има някои методи, които могат да ви помогнат да се справите с неприятните стомашни киселини:

Свалете излишните килограми

Хората, които най-често страдат от стомашни киселини са тези с наднормено тегло. Като свалите излишните килограми ще облекчите напрежението, което се оказва върху стомаха по време на хранене. Като отслабнете ще подобрите храносмилането си.

Избягвайте да се храните късно вечер

За да смелите добре храната, която сте приели е нужно време затова и експертите съветват да не се храните малко преди лягане. Като легнете след нахранване стомаха се притиска и не може да си свърши добре работата. Най-подходящо е да вечеряте 4 часа преди лягане, за да има време стомаха да обработи приетата храна и да намалите риска от стомашни киселини.

Хранете се по-често с малки порции

Когато приемете наведнъж голямо количество храна затормозявате стомаха и се оказва допълнително напрежение, както върху него, така и върху хранопровода. Препоръчва се да се храните по-често с малки порции, добре балансирана храна, която да не затруднява прекалено много храносмилането. Избягвайте мазните и пържени храни, които освен, че много по-трудно се обработват, са и много калорични и нямат особена хранителна стойност.

Спете на по-висока възглавница

Ако се храните 3-4 часа преди лягане и все пак се оплаквате от киселини, тогава спането на малко по-висока възглавница може да ви помогне да се справите с проблема. Така главата ще е на по-високо ниво от стомаха и ще се облекчи напрежението, което се оказва върху хранопровода и стомаха.

Избягвайте проблемни храни

Ако страдате от киселини най-вероятно вече имате списък с храни, които обострят проблема при вас. За някои храни учените са доказали, че увеличават риска от стомашни киселини. Към тях спадат кофеинови и газирани напитки, домати, алкохол, цитрусови плодове и сокове, пържени и пикантни храни.

Спрете цигарите

Тютюнопушенето е вредно за целия ви организъм, не само за белите дробове, включително увеличава риска и от стомашни киселини. В цигарите се съдържат над 400 вредни химикала, 69 от които увеличават риска от рак.

Избягвайте да носите стегнати дрехи

Дънките по тялото може и да ви правят да изглеждат по-секси, но те притискат корема и по такъв начин пречат на доброто храносмилане. В резултат на това може да изпитате неприятното усещане от стомашни киселини. Ако сте похапнали повече от нужното е препоръчително още повече да избягвате стегнатите дрехи, за да не оказвате допълнително напрежение върху така или иначе затормозения стомах.