Начало / Превенция / Как да се предпазите от макулна дегенерация?

Как да се предпазите от макулна дегенерация?

фев. 12, 2018

макулна дегенерация

Свързаната с възрастта макулна дегенерация е водеща причина за загуба на зрението при хора на възраст над 60 години. Това дегенеративно очно заболяване се развива когато макулата на окото се увреди. Тя е разположена в центъра на ретината и в нея се намира най-голямото струпване на клетки, чувствителни на светлина. Макулата е отговорна за нашето централно зрение и способността ни да различаваме фините детайли.

Има два основни вида макулна дегенерация – „суха“ и „влажна“. 85 до 90% от случаите на макулна дегенерация се падат на „сухата“ макулна дегенерация. В този случай в областта на ретината се натрупва жълтеникав пигмент, известен като друзи, който уврежда макулата и постепенно зрението се влошава.

В 10% от случаите на макулна дегенерация, тя е от втория тип – „влажна“ макулна дегенерация. При тази форма много по-често като усложнение се развива и тотална слепота. При „влажната“ макулна дегенерация се наблюдава разрастване на кръвоносни съдове зад макулата. Тези кръвоносни съдове са много лесно раними и често кървят, в резултат на което се уврежда и макулата.

Как може да се предпазите от макулна дегенерация?

Ето и някои от най-ефективните превантивни мерки, които може да приложите в ежедневието си:

Бъдете физически активни

Ползите от редовните физически упражнения за нашето здраве са неизмерими. Ако водите заседнал начин на живот има много по-голям риск от натрупване на мастни депозити в областта на ретината, което логично увеличава и риска от макулна дегенерация.

Откажете цигарите

Ако сте пушач, сега е времето да спрете цигарите. Тютюнопушенето е един от водещите рискови фактори за макулна дегенерация. В цигарите се съдържат токсични субстанции, включително оксиданти, които чрез кръвта могат да достигнат до ретината и да увредят макулата.

Внимавайте с алкохола

Въпреки, че се смята, че основният рисков фактор за макулна дегенерация е тютюнопушенето, друг рисков фактор е и злоупотребата с алкохол. В спиртните напитки се съдържат токсични субстанции, които могат да увредят очите ви.

Пазете очите си от вредните УВ-лъчи

Със сигурност знаете, че прекалената експозиция на ултравиолетови лъчи е вредна за кожата, но тази експозиция увеличава риска и от макулна дегенерация. Взирането в ярките слънчеви лъчи дори за няколко минути може сериозно да увреди ретината ви. Затова и офталмолозите съветват хората да носят шапка и очила, за да предпазят очите си от потенциално опасните слънчеви лъчи.

Поддържайте кръвното си налягане в норма

Учените са установили, че високото кръвно налягане е един от рисковите фактори за развитие на „влажна“ макулна дегенерация. При повишаване на кръвното налягане кръвоносните съдове в областта на ретината се свиват и се нарушава притока на хранителни вещества към тази област, което с времето би се отразило негативно върху вашето зрение и повишава риска от увреждане на макулата.

Хранете се здравословно

Доставянето на правилните хранителни вещества с храната е от изключително голямо значение. За добро зрение експертите съветват да се консумират повече зеле, спанак и други зелени листни зеленчуци, боровинки, моркови.

Прочетете за:
Макулна дегенерация