Начало / Превенция / Как да се предпазите от полово-предавани болести?

Как да се предпазите от полово-предавани болести?

авг. 16, 2018

полово-предавани болести

Единственият напълно сигурен начин за предпазване от полово-предавани болести е въздържането от сексуални контакти. Малко хора обаче са готови да изберат тази опция, само за да се предпазят от този вид заболявания. За щастие има и други ефективни начини за намаляване на риска от инфектиране. Ето и някои от тях:

Използвайте презервативи при сексуален контакт

Една от най-ефективните превантивни мерки, когато става въпрос за сексуално-предавани болести е използването на кондоми при секс. Бъдете постоянни в това си решение и при всички видове полови контакти използвайте предпазно средство. Презервативите не са на 100% сигурни, но тяхното използване намалява риска в много голяма степен.

Изследвайте се редовно и съветвайте партньорите си също да го правят

За да предпазите себе си и партньорите си от полово-предавани болести е препоръчително редовно да се изследвате. Преди да започнете нова сексуална връзка е добре да си направите изследвания. Ако вие или партньорът ви спадате към рискова група за такъв вид инфекции трябва да се изследвате по-често. Ако в момента страдате от полово-предавана инфекция се въздържайте от секс, докато не приключите с лечението и не сте сигурни, че сте се излекували.

Старайте се да имате моногамни връзки

Двама души, които са интимни само помежду си и нямат полови контакти с други хора няма как да се заразят с полово-предавана инфекция. Бъдете искрени с партньора си, ако сте имали случаен полов контакт и има риск да сте се заразили.

Не прекалявайте с алкохола преди сексуален контакт

Много е трудно да направите отговорен избор за здравето си и сексуалния си живот, ако сте прекалили с алкохола. В такива ситуации е много вероятно да се впуснете в авантюра, която да ви донесе известни главоболия на следващия ден.

Бъдете отговорни за собственото си здраве

Бъдете подготвени и имайте в себе си предпазни средства. Не разчитайте на някой друг да ви предпази. Вие сами носите отговорност за собственото си здраве. Когато отивате на среща помислете дали искате вечерта да завърши със секс, и ако отговорът е да се подгответе за това.

Ваксинирайте се

За един от най-разпространените причинители на полово-предавани болести – човешки папиломен вирус има налична ваксина. Информирайте се дали е възможно да бъдете ваксинирани и ако няма някаква пречка се възползвайте от ваксината, за да намалите риска от инфектиране с този опасен вирус.

Не се водете от впечатлението, което някой ви прави

Това, че някой изглежда  съмнителен не означава, че той със сигурност страда от полово-предавана болест и обратното важи със същата сила. Важно е да помните, че всеки може да се зарази и никой не е предпазен. Много от заразените хора в повечето случаи нямат някакви характерни оплаквания.

Прочетете за:
Гонорея (трипер)
Сифилис