Начало / Превенция / Как да се предпазите от ухапване от кърлежи?

Как да се предпазите от ухапване от кърлежи?

апр. 26, 2016

кърлежи

Лятото наближава, а с това и броят на ухапаните от кърлежи се увеличава. Тези паякообразни са преносители на редица опасни заболявания, а най-разпространеното от тях е Лаймската болест. Това заболяване, пренасяно от кърлежи причинява редица симптоми, при които се увреждат кожата, ставите и нервната система.

Основните гостоприемници на кърлежите са мишките, малки бозайници като катерици, елени, миещи мечки, домашни животни и кучета. Броят на ухапванията от кърлежи е с пик между юни и септември, когато хората прекарват по-голямата част от времето си навън. Има някои начини, чрез които може да се предпазите от ухапване. Някои от тях са:

Бъдете подготвени

Преди да тръгнете да се разхождате в природата трябва да знаете на какво трябва да обърнете внимание, къде има възможност да се срещнете с кърлежи и как да ги избегнете. Кърлежите предпочитат влажни  места, особено в близост до гори и тревни площи.

Вие може дори да не усетите ухапването, преди да се появи червеникав обрив около него. Известно време след ухапването пациентите развиват грипоподобни симптоми – повишена температура, втрисане, болки в мускулите, главоболие и умора.

Използвайте репеленти

На пазара вече има репеленти, с които да отблъснете кърлежите и да се предпазите от ухапване. Те най-често са налични под формата на спрейове, с които да напръскате най-уязвимите места от тялото, като например краката.

Проверявайте кучето си редовно

Кучетата много често стават преносители на кърлежи и могат да станат причина и вие да бъдете ухапани. Затова проверявайте редовно любимеца си. Обръщайте специално внимание на вътрешността на ушите му, където много често се спотайват кърлежи.

Носете предпазно облекло

Въпреки, че през лятото температурите са високи, ако смятате да се разхождате сред природата е добре да предпазите уязвимите места от тялото. Носете високи светли чорапи и дори може да затъкнете панталона си в тях, защото глезените най-често са притегателно място за кърлежите. Избирайте дрехи от леки памучни материи, които да не спарват тялото ви. Експертите съветват дрехите ви да са в светли цветове, защото така по-лесно бихте забелязали кърлежа. Избягвайте да носите отворени обувки сред природата. Препоръчително е да избирате затворени обувки.

Къпете се след разходка

След като сте инспектирали дрехите си след разходка си вземете душ. Според експертите взимането на душ до 2 часа след като сте били в природата може да помогне за отстраняване на кърлежи, които все още не са се закачили за кожата.

Ако забележите, че някъде по тялото ви има кърлеж се опитайте да го отстраните с въртеливи движения по посока на часовниковата стрелка с помощта на пинсета. Ако досега не сте премахвали кърлеж от кожата по-добре посетете лекар, който да го отстрани, защото има вероятност да го разкъсате и главичката на кърлежа да остане в кожата и състоянието ви да се усложни.