Начало / Превенция / Рискови фактори за рак на матката – 2-ра част

Рискови фактори за рак на матката – 2-ра част

ян. 14, 2022

рак на матката

Освен разгледаните в първата част на статията генетични фактори и естроген, други рискови фактори за рак на матката са:

Затлъстяване

Затлъстяването е добре известен рисков фактор за множество видове рак, включително за рак на ендометриума. Вероятно причината за това е, че затлъстяването е свързано с други рискови фактори като високи нива на естроген, излишни мазнини около талията, синдром на поликистозните яйчници, липса на физическа активност и диета с високо съдържание на наситени мазнини.

Редица изследвания показват, че рискът от рак на матката се понижава чрез умерена физическа активност и поддържане на здравословно телесно тегло.

Доказано е, че бариатричната хирургия намалява риска от ендометриален карцином при жени след менопауза.

Метаболитен синдром

Наличието на метаболитен синдром увеличава риска от рак на ендометриума. Метаболитният синдром е състояние, което включва високи нива на холестерол и триглицериди в кръвта, високо кръвно налягане, висока кръвна захар, излишно количество мазнини в областта на талията.

Диабет и инсулинова резистентност

Все повече доказателства сочат, че диабетът може да бъде рисков фактор за рак на ендометриума. Инсулиновата резистентност и хиперинсулинемията също са свързани с повишен риск от рак на матката.

Необходими са обаче по-големи проучвания, които да установят дали връзката между диабета и рака на ендометриума се дължи само на диабета или в голяма степен се дължи на затлъстяването.

Ендометриална хиперплазия

Хиперплазията на ендометриума представлява задебеляване на лигавицата на матката. Счита се за предраково състояние. Простата ендометриална хиперплазия рядко води до рак, докато при атипичната хиперплазия има висок риск.

За лечение на ендометриалната хиперплазия и предотвратяване на превръщането й в рак се прилага хормонална терапия.

Други видове тумори

Ракът на гърдата, яйчниците и ендометриума имат много общи рискови фактори. В резултат на това жените с рак на гърдата или яйчниците могат да имат повишен риск от развитие и на рак на ендометриума.

Тамоксифен

Тамоксифенът е лекарство, което се отнася към групата на селективните модулатори на естрогенните рецептори. Използва се за превенция и лечение на рак на гърдата.

Тамоксифен действа като естроген върху някои органи, като матката, но блокира ефектите на естрогена върху други органи, като гърдата.

При жени, приемащи тамоксифен над 2 години обаче се наблюдава повишена честота на ендометриални полипи и ендометриална хиперплазия, и повишен риск от рак на ендометриума.

Кои фактори намаляват риска от рак на ендометриума?

  • бременност и кърмене

По време на бременност и кърмене нивата на естроген са по-ниски. Поради това и рискът от рак на ендометриума е по-нисък при жени, които са раждали. Кърменето също намалява риска от рак на матката.

  • комбинирани орални контрацептиви

Приемът на комбинирани орални контрацептиви намалява риска от рак на ендометриума. Защитният им ефект се увеличава с продължителността на употребата им и може да продължи много години след спиране на приема.

  • физическа активност

Извършването на всякаква физическа активност може да намали риска от рак на ендометриума.

  • тютюнопушене

Тютюнопушенето е свързано с намален риск от рак на ендометриума, но има много други сериозни вредни ефекти.

  • диета

Диета с ниско съдържание на наситени мазнини и високо съдържание на плодове и зеленчуци може да намали риска от рак на ендометриума.

Консумацията на соеви продукти също може да намали риска от рак на матката.
Редовната консумация на кафе има защитен ефект срещу ендометриален карцином.
Приемът на една чаша зелен чай дневно се свързва с 11 % по-нисък риск от рак на матката.

Прочетете за:
Рак на ендометриума – рискови фактори и превенция – 1-ва част
Рак на ендометриума